Budimka Tošić slepa piše zdravice na Brajovoj azbuci, a jedna od poznatijih je o šljivovici! (VIDEO)

foto:Youtube Printscreen
38

Jedan od starih srpskih običaja, koji i danas živi u našem narodu svakako je zdravica, bez koje se ne može zamisliti nijedno veselje. Zdravičari su najčešće muškarci, koji sa čuturom i čašicom u ruci nazdravljaju domaćinu i gostima.

Međutim, Budimka Tošić iz Užica ruši ove predrasude – ona je jedina žena zdravičarka u zlatiborskom kraju, piše Serbian Times

“Rođena sam u selu Šljivovica, selu koje je poznato po zdravici i zdravičarima, jer se ovde održava i svojevrsno takmičenje najboljih. Gledala sam ih sve zadivljeno, a onda odlučila i ja da se oprobam u zdravičenju. Pomešala sam poeziju i erski humor i na takmičnjeu osvojila prvu nagradu. Od tad ovo zanimljivo putovanje počinje za mene”, priča Budimka za RINU.Ono što ovu ženu čini još većim herojem jeste činjenica da je slabovida od rođenja, a sa godinama je izgubila vid skoro u potpunosti, ali je ni taj problem nije sprečio da uspe u onome što voli. Sama piše svoje zdravice i trudi se da svaka bude posebna. Koristi Brajevo pismo i posebne glasovne komande, pa je do sada napisala čak i dve zbirke pesama.

“Vrlo je važno da se uhvati taj trenutak, kad dođe inspiracija. Ja svoje stihove snimam na diktafon i kasnije spajam u celinu. Barijere i komplekse sam od početka ostavila iza sebe. Ljudi su upoznati sa mojim problemom i prihvataju ga. Vrlo često dobijam pozive da upravo ja budem zdrvaičarka, rame uz rame sa mojim kolegama muškarcima”, kaže ova slepa Užičanka.

Ima svoju omiljenu čuturu i čašicu, ali rakiju pije vrlo retko, pa je čak i o tome napisla pesmu. Njen šarm i elokventnost ruše sve barijere i uvek je omiljen gost na svakom veselju.

“Zdravica je deo naše istorije, bitno je da bude duhovita, da pecne tamo gde treba, ali sa merom. Zato je uvek dobrodošao taj naš erski humor po kome smo prepoznatljivi”, rekla je Budimka.

Nema nameru da stane, pa će uz pomoć posebne tastature i Brajevog pisma nastati još mnoge pesme i zdravice sa motivima njenog rodnog sela, ali i one koje obrađuju moderne teme. Vreme vanrednog stanja iskoristila je za stvaranje, a nova dela svetlost dana i promociju pred publikom ugledaće kad se stvari potpuno vrate u normalu i kad se krene sa tipičnim srpskim veseljima.

be

Izvor Serbian Times

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More