Cela Srbija je juče pričala o pet parova blizanaca koji su se rodili, a ovaj podatak će vas sada još više ODUŠEVITI!

Pixabay
392

Novi Sad je prošle godine poneo nezvaničnu titulu evropske prestonice višeplodnih trudnoća jer se u Kliničkom centru Vojvodine rodilo rekordnih 200 parova blizanaca. Ako je suditi po noći između ponedeljka i utorka kada je na svet stiglo pet parova bliznaca, ova godina će biti rekordna, piše Blic.rs.

To smatra i dr Stevan Milatović, supspecijalista fertiliteta i steriliteta u novosadskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo, koji za “Blic” objašnjava da se očekuje da će tokom ove godine roditi se više od 250 parova blizanaca. Ponosan je što su baš u Betaniji u noći između ponedeljka i utorka rođeno – osam devojčica i dva dečaka.

– Najbitnije je da su sve mame i sve bebe dobro i da su svi porođaji prošli u najboljem redu. Zaista ne pamtim da smo u jednom danu imali toliko blizanačkih trudnoća i stvarno smo ponosni što je naša ustanova u stanju da se nosi sa takvim izazovima. Sada možemo da kažemo da se u Novom Sadu nastavlja epidemija blizanaca i trojki. Možda taj termin nije primeren, ali svakako odražava trenutno stanje – kroz smeh nam priča dr Milatović.

Šalu na stranu, dodaje naš sagovornik, ovo su izuzetno lepi primeri i predstavljaju slatke muke kako za roditelje tako i za multidisciplinarni tim Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV koji se maksimalno bori da sve mame i bebe budu dobro i da im se pruži maksimalna pažnja, briga i nega jer su višeplodne trudnoće uvek visokorizične.

Dr Milatović smatra da je porast obima i uspeha vantelesne oplodnje zaslužan za tako veliki broj blizanačkih i troplodnih trudnoća i podseća da su do pre par godina blizanci iz postupka VTO činili 45 odsto svih blizanaca, dok su 55 odsto bili spontano začeti, a danas se ovo izmenilo, tako da sada blizanci iz VTO čine blizu 70 odsto svih blizanaca dok je za 90 odsto trojki zaslužna vantelesna oplodnja.

– Prilikom spontano začete trudnoće šansa da se rode blizanci ili trojke iznosi svega jedan ili dva odsto. Sa druge strane, nakon postupka VTO usled činjenice da vraćamo više embriona u matericu žene, šansa za blizance ili trojke može biti mnogo veća. Evropski prosek je 17 odsto blizanačkih trudnoća iz postupka VTO, a 0,5 odsto sa tri ploda. Kod nas je prosek 30 odsto blizanačkih i pet odsto troplodnih trudnoća iz postupka VTO – precizira dr Milatović.

Napredak VTO zasnovan je na kontinuiranom radu i primeni najnovijih naučnih dostignuća, ali i na podizanju svesti o problemu steriliteta i veće dostupnosti VTO, koju sada finansiraju RFZO, pokrajina, ali i brojne lokalne samouprave.

– KC Vojvodine ima tradiciju VTO dugu tri decenije i po uspehu i finalnom efektu – broju dece, Novi Sad je postao nezvanična prestonica lečenja steriliteta. Naravno, KCV je tu kao krovna ustanova i jedan od najvažnijih motora u postupku VTO sa najviše kapaciteta, a koji je iznedrio brojne stručnjake zaposlene i u privatnim klinikama koje Novom Sadu svakako povećavaju prosek uspeha – priča nam dr Milatović, dodajući da iza svake uspešne VTO stoji multidisciplinarni tim KCV sa vrhunskim stručnjacima.

Miona i Mihajlo obradovali porodicu Krstin

U novosadskoj noći blizanaca tri mame su rodile po dve devojčice, a dve mame po dečaka i devojčicu. Jedna od njih je Jovana Krstin koja je na svet donela Mionu i Mihajla.

– Imam dve čerke od osam i 10 godina i suprug i ja smo hteli da dobijemo još jedno dete. Međutim, hteli smo treće, a dobili četvrto dete. Bilo je to za nas veliko iznenađenje jer su začete prirodnim putem. Miona je rođena sa 2.630 g, a Mihajlo sa 2.700 g i sve je prošlo u najboljem redu. Lekari i osoblje su divni i puno su mi pomogli, budući da sam morala da se porodim carskim rezom. Svi smo srećni i sada čekamo da idemo kući. Pretpostavljam da će nam biti veoma veselo, ali na sreću živimo u kući u Kaću pa će biti dovoljno mesta za sve – priča nam kroz smeh ponosna mama Jovana.

Čudo u Srbiji! U ovom gradu noćas rođeno 24 bebe, od toga PET blizanačkih trudnoća!

 

Izvor Blic.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More