Austrijanci ne žele da otvore granice prema Hrvatskoj

(AP Photo/Ronald Zak)
318

Hrvatska, uz Italiju, Španiju, Grčku i Sloveniju, nije na spisku zemalja prema kojima će sredinom juna Austrija otvoriti svoje granice.

Iz izjava austrijske vlade da će se svako otvaranje granica voditi uz “dobru koordinaciju” i “usko koordinisani pristup” može da protumači, navodi Jutarnji list, da Austrijanci ne žele da rizikuju otvaranje prema zemljama koje, prema njihovom mišljenju, nemaju zadovoljavajuću epidemiološku situaciju. Budući da je u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji, epidemiološka slika jedna od najboljih u Evropi, opravdano je pitanje zašto Austrijanci oklevaju, navodi portal, prenosi B92.

Mere koje su trenutno na snazi, a koje bi ostale da važe i za Hrvatsku ako Austrijanci ostanu pri svome, ne zabranjuju ulazak u Austriju, ali ga značajno otežavaju. Tako će hipotetički turisti koji se vraćaju s letovanja iz Hrvatske na ulasku u Austriji morati da imaju negativan test na Covid-19 koji nije stariji od četiri dana ili će morati u samoizolaciju koja se može prekinuti ako se obavi testiranje u Austriji i test bude negativan na virus.

Sve to bi moglo bi da bude dovoljno da obeshrabri Austrijance i ostale koji, odmah nakon Nemaca, drže najveći udeo u njihovoj strukturi turista. Lani su činili čak 19,6 odsto i ostvarili 21.000 dolazaka te 58.000 noćenja.

Kako Jutarnji list saznaje, pozivajući se na dobro upućene izvore, popuštanje granica prema Hrvatskoj moglo bi da se realizuje, ali ponajviše zbog pritiska Evropske komisije.

“Preporuka je Komisije, koju je navela u svojim smernicama, da se granice otvore za zemlje s povoljnom epidemiološkom situacijom, a poseban je uslov prema kojem to otvaranje granica ne sme da bude diskriminatorno prema državama. Uvereni smo da će Austrija sredinom juna ipak morati da otvori granice kako bi Austrijanci koji to žele mogli da odlaze na odmor i izvan zemlje”, rekao je taj izvor za Jutarnji list.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More