Sumorna prognoza SZO: Korona nam opet stiže po završetku leta a mogla bi da nas pokosi!

(AP Photo/Francisco Seco)
85

Korona virus će se ponovo pojaviti kada se završi leto gotovo da su sigurni stručnjaci za zarazne bolesti, ali ne znaju koliko će biti ozbiljna situacija.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ponudila je sumornu hipotezu o tome kako bi narednih nekoliko meseci korona virus mogao da izgleda, prenosi Telegraf.

Dok još uvek živimo u vreme prvog talasa pandemije, a slučajevi i dalje rastu, infekcije bi mogle naglo i značajno da skoče bilo kada, preneo je CNN.

“Možda dođe do drugog talasa na ovaj način”, rekao je Majk Rajan, izvršni direktor Svetske zdravstvene organizacije u ponedeljak.

Novi vrhunac zaraze značio bi nagli skok u slučajevima, koji bi mogli ponovo da preopterete zdravstvene sisteme i eventualno izazovu veći broj smrtnih slučajeva.

Drugi vrhunac bi mogao biti gori od prvog, a da li će na jesen doći do porasta slučajeva zavisi od toga šta sada radi.
U scenariju drugog vrhunca, slučajevi korona virusa pojavili bi se oštro i brzo sve dok ne dostignu novi maksimum, verovatno nakon perioda u kome je stopa infekcije bila prilično stabilna.

U drugom talasu, infekcije se mogu postepeno razvijati i pogoditi različite regione sveta u različito vreme.

Tokom drugog vrhunca mogao bi biti zaražen korona virusom mnogo veći broj ljudi u isto vreme, tokom sezone gripa, što bi dovelo da velikog pritiska na zdravstvene sisteme, navodi CNN.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More