Srbija daje 23 miliona evra Nemačkoj da izvuče brodove iz Dunava, koje su nacisti sami potopili

Foto: printscreen/youtube
330

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas ugovor vredan 1,5 miliona evra kojim počinje velika akcija vađenja potopljenih nemačkih ratnih brodova iz Drugog svetskog rata u Dunavu kod Prahova.

Mihajlović je rekla da ovim ugovorom započinjemo akciju na koju čekamo 75 godina, kako bi konačno Dunav bio plovan kompletnim tokom kroz Srbiju.

-Prvo da konačno utvrdimo šta se od eksploziva i ubojnih sredstava i u kojoj količini nalazi na 23 potopljena broda, što je preduslov da bismo sledeće godine bezbedno mogli da krenemo i sa vađenjem, za šta ćemo da izdvojimo 23 miliona evra- rekla je Mihajlović.

Dodala je da zbog nebezbedne i otežane plovidbe na ovom delu Dunava godišnje gubimo pet miliona evra.

Kako je saopštilo Ministartsvo, Mihajlović je rekla da se nakon 30 godina Srbija okrenula izgradnji infrastrukture.

-Pored drumskih, železničkih i avio koridora, ulažemo 380 miliona evra u vodni saobraćaj. Vađenje potpopljene nemačke flote doprineće da reka Dunav bude plovna svih 365 dana u godini, što je značajno za našu ekonomiju i bezbednu plovidbu- dodala je Mihajlović.

Direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre, iz čijeg kredita se finansira prva faza, istakla je da projekat ima ne samo širi istorijski značaj, već je važan i za dalji privredni razvoj Srbije.

-Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrutkure prepoznalo je značaj ulaganja u vodni saobraćaj, kao čistiji i bezbedniji vid transporta i Srbija je jedina zemlja van EU u kojoj EIB ulaže u vodni saobraćaj. Dunav se nalazi na Panevropskom koridoru i realizacijom ovog projekta doprinećemo da roba brže i efikasnije stigne do zemalja EU, što je značajno za privredu Srbije- rekla je ona.

Šefica kancelarije UNDP u Srbiji Fransin Pikap izjavila je da je ovo višedecenijski problem koji će zahvaljujući najviše zalaganju potpredsednice Vlade biti i realizovan.

-Vađenjem potopljene flote unapredićemo bezbednost u plovidbi, boljoj zaštiti životne sredine i ekonomskom napretku u pogledu provrednog i turističkog saobraćaja- rekla je Pikap.

Načelnik Borskog okruga Vladimi Stanković zahvalio je predsedniku Republike Aleksandru Vučići i potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović na zalaganju da se ovaj projekat realizuje, jer će to mnogo značiti svim opštinama u Đerdapskoj klisuri.

Na međunarodnom tenderu posao za izradu projekat lociranja i ispitivanja ubojitih sredstava na potopljenim nemačkim brodovima dobio je konzorcijum srpskog/nemačko/austrijskih kompanija koje predovde „Mull und partner“ i Milenijum tim.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More