Pariz se polako otvara, ispred restorana prazni stolovi u znak protesta

Foto: Tanjug/ AP Photo/Christophe Ena
113

Pariz će ponovo otvoriti parkove i javne bašte od 2. juna, izjavila je danas gradonačelnica francuske prestonice An Idalgo.

Francuska treba da uđe 2. juna u drugu fazu ublažavanja restriktivnih mera uvedenih radi sprečavanja širenja korona virusa, preneo je Rojters.

U Francuskoj, prema portalu Worldometers, ima ukupno 182.913 slučajeva korona virusa, dok je 28.595 ljudi preminulo.

Prazni stolovi ispred restorana u znak protesta

Vlasnici restorana, barova i hotela širom Francuske postavili su juče prazne stolove i odeću za kuvare ispred svojih objekata u znak protesta protiv nastavka restriktivnih mera karantina i zatražili su dodatnu pomoć države.

Francuska je 14. marta zatvorila ugostiteljske objekte, tri dana pre uvođenja karantina širom zemlje zbog korona virusa, a oni su i dalje zatvoreni, iako je vlada počela da 11. maja ublažava pojedine mere.

“Tužno je da restorani i barovi ne budu otvoreni, oni su deo našeg života i kulture”, rekao je vlasnik tri restorana Orore Bežie na protestnom skupu kod Mosta Aleksandra Trećeg na Seni.

Francuski premijer Eduar Filip objaviće u četvrtak da se neke mere ublažavaju, ali nije poznato da li će to značiti i ponovno otvaranje restorana i kafića, posebno onih u žarištima epidemije kakvo je Pariz.

Iz francuske vlade odbili su da daju komentar uoči obraćanja premijera, prenosi Rojters.

Vlasnici restorana priznaju da im je državna pomoć pomogla da prežive tokom pandemije, posebno kada je reč prinudnim odmorima za oko milion radnika u ugostiteljskoj industriji, ali navode da to nije dovoljno.

U zajedničkom saopštenju 11 udruženja pozvalo je vladu da odustane od socijalnih nameta za 2020. godinu i da produži davanja za prinudni odmor dok god pravila o socijalnom distanciranju sprečavaju restorane da rade u punom kapacitetu.

Oni takođe pozivaju telekomunikacione kompanije i komunalna preduzeća da smanje troškove i traže od opština da obezbede više mesta u javnom prostoru u zamenu za ograničen prostor u objektima zbog obaveznog socijalnog distanciranja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More