“Jeste li vi turisti? Prvi ste”: Meštanima Ćinkve tere dosta “prinudnog odmora”, jedva čekaju goste

Pixabay Kookay
77

Italijanskim nacionalnim parkom Ćinkve tere vlada neuobičajena tišina, mnoge radnje i ugostiteljski objekti su zatvoreni, a početak turističke sezone je neizvestan usled pandemije virusa kovid-19 i zavisi od epidemioloških podataka i otvaranja granica, javlja reporterka Tanjuga iz Italije.

Neposredno nakon omogućene veće slobode kretanja u regionu mesta prebivališta i uoči otvaranja regionalnih, ali i državnih granica Italije, dopisnica Tanjuga iz Ðenove obišla je Vernacu u nacionalnom parku Ćinkve tere, a priliku da posete regionalne znamenitosti bez brojnih turista koristi i većina ljudi u Italiji, zemlji sa najviše lokaliteta pod zaštitom Uneska u svetu.

Ćinkve tere jedno je od najpopularnijih turističkih oblasti u Evropi, a meštani, lokalni prodavci i ugostitelji koji su ranijih godina bili pod pritiskom usled masovnog turizma, saglasni su da im je dosta “prinudnog odmora”, da je ponestalo para i da su nestrpljivi kada je u pitanju početak turističke sezone.

“Uvek smo spremni (za turiste). Domaće turiste očekujemo početkom juna, a talas stranih posetilaca u avgustu”, rekli su iz jednog lokalnog restorana reporterki Tanjuga.

Pet naselja Ćinkve tere, što u prevodu sa italijanskog jezika znači pet zemalja, poznata su po raznobojnim fasadama, uskim ulicama koje su najčešće sastavljene od stepenica, a u Vernaci ne treba zaobići šetnju stazama koje će vas odvesti iznad sela i pružiti vam neverovatan pogled.

“Jeste li vi turisti”, znatiželjno je pitala jedna meštanka, dodavši “prvi ste”.

Do brdovitih naselja Činkve tere najlakše je doći vozom, a u vreme pandemije kontrola na železničkim stanicama u Italiji je stroga, mesta na kojima nije dozvoljeno sedeti su obeležena, kao i mesta za stajanje u redu za ulaz i izlaz u cilju sprečavanja širenja virusa.

Turizam je najteže pogođena privredna grana u Italiji usled virusa kovid koji je odneo više od 33.000 života u Italiji i izazvao najdužu blokadu u Evropi iz koje ta zemlja postepeno izlazi posle dva i po meseca postepenim popuštanjem restriktivnih mera.

Najavljeno je da će regionalne i državne granice biti otvorene 3. juna, mada zvaničnici ističu da konačna odluka zavisi od epidemioloških podataka.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More