Vučić: Srbija u ponedeljak otvara granicu sa Bugarskom

FOTO: Printscreen/RTS
73

Srbija će u ponedeljak, 1. juna, otvoriti granicu i sa Bugarskom, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Srbija se zalaže za punu slobodu i slobodan protok ljudi, kapitala i usluga, apsolutno bez ikakvih ograničenja. Pokazali smo to prema svim susedima”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Kaže da smo i sa Mađarskom otvorili granicu, a da sa bugarskim prijateljima otvaramo u ponedeljak.

“Spremni smo i sa svima drugima. Mislim da sa BiH i Severnom Makedonijom to već funkcioniše. Mi ćemo uvek za to da se zalažemo, jer smatramo da to donosi korist svim građanima u regionu, a ne samo zato što je to evropska tekovina”, poručio je Vučić.

Verheji:Srbija može da računa na pomoć, Vučić:Dobra vest
Komesar za proširenje Oliver Verheji izjavio je danas da Srbija može da računa na novac iz plana za oporavak EU, vredan, inače, 750 milijardi evra, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da je to za nas iznenađujuće dobra vest, jer nismo računali na tu mogućnost.

“Nas iznenađujuće dobra vest, to je fer, ali nismo se nadali, srećni smo i zatečeni. To za nas nisu beznačajni iznosi”, poručio je Vucicć u Palati Srbija.

Vučić je rekao da je srećan i jer čekamo jesen i ekonomski plan za region.

“To čeka ceo Zapadni Balkan, sa ogromnim nadanjima u podršku iz Brisela”, rekao je predsednik.

On je istakao i da smo mi zadovljni ako EU potroši na sebe što više novca, jer je dve trećine nase trgovinske razmene je sa EU i to bi značilo da ćemo i mi brže da jačamo.

“Što zemlje EU brže ojačaju, to ćemo i mi brže da ojačamo, svaki plan oporavka je snažan signal da srpska ekonomija može da jača”, istakao je Vučić.

Komesar Verheji rekao je da je EK usvojila plan oporavka, koji predviđa rešavanje krize posle kovid epidemije.

“Dobra vest za ceo region, kao i za Srbiju je to što ćemo mi pokusati da uključimo Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana što više u ovaj paket oporavka”, poručio je Verheji.

On je najavio da će biti predloženo dodatno finasiranje čitavom susedstvu i Zapadnom Balkanu, ali da je rano da se govori o ciframa.

“Trudimo se da uključimo ZB u što više prokjeata i oblati koje su trenutno predviđene samo za članioce,” istakao je Verheji.

Zajedno moramo da radimo na oporavku ekonomije, a početkom jeseni plan oporavka za region.

“Da, i Srbija može računati na plan za oporavak”, poručio je komesar.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More