Nastavlja se “rat” između Tvitera i Trampa, uklonjen tvit zbog “veličanja nasilja”

Foto Pixabay
88

Tviter je prekrio objavu na profilu američkog predsednika Donalda Trampa jer je, kako tvrdi, prekršio pravila ove društvene mreže i veličao nasilje.

Isto je uradio i kada se nekoliko sati kasnije na zvaničnom nalogu Bele kuće pojavila tvit kopija predsednikovih reči o situaciji u Mineapolisu, gde traju višednevni protesti zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda koje su počinili policajci.

Tramp je napisao da će poslati Nacionalnu gardu u taj grad. ali je i upozorio da “kada počne pljačka, počinje pucnjava”

Tvitovi nisu uklonjeni, već su prekriveni upozorenjem koje se može videti kada se klikne na njega, prenosi BBC.


“Preduzeli smo ovu radnju u interesu sprečavanja drugih da budu inspirisani na činjenje nasilja, ali zadržali smo tvit jer je u javnom interesu da ostane dostupan”, saopštila je kompanija Tviter.

Kompanija je 2019. uvela pravilo dodavanja upozorenja umesto brisanja tvitova, ali dosad nikad nije primenjeno na predsedniku SAD niti mu je ijedna objava ikad obrisana.

Potez Tvitera usledio je dan nakon što je Tramp potpisao uredbu o ograničavanju zaštite društvenih mreža od zakonske odgovornosti za sadržaj koji postavljaju njihovi korisnici.

Tome je prethodila ranija odluka Tvitera da pozove korisnike da provere činjenice iznete u dva njegova tvita što je izazvalo gnev predsednika.

“Imali su nekontrolisanu moć da cenzurišu, ograničavaju, dodaju, kreiraju, sakriju, menjaju virtuelno svaki oblik komunikacije”, rekao je Tramp pre nego što je juče potpisao uredbu.

Kompanije poput Tvitera i Fejsbuka imaju zaštitu od odgovornosti po Paragrafu 230 Zakona o komunikacijama, jer se tretiraju kao “platforme” a ne “izdavači” koji mogu da se suoče sa tužbom zbog sadržaja.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More