Italija otvara granice između svih regija, objavljeno i kada

(AP Photo/Luca Bruno)
65

U Italiji nema kritičnih epidemioloških područja, ukupno situacija je dobra i kao što je bilo planirano od 3. juna se mogu otvoriti sve granice između 20 italijanskih regija, zaključak je Civilne zastite.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranza je, prenosi agencija agencija Ansa poručio da je u nekim regijama situacija još uvek kompleksna, ali pod kontrolom, podaci su ohrabrujući, ali i dalje epidemiološku situaciju treba pratiti.

Ovim je stavljena tačka na polemike predhodnih dana o tome da li sve italijanske regije mogu da otvore svoje granice istovremeno, 3 juna, uprkos podacima o širenju koronavirusa koji su prema rečima stručnjaka “heterogeni”.

Naime, u severnoj pokrajini Lombardija koja je dva meseca bila epicentar zaraze Covidom19, i sada je 7 od 10 novih slučajeva zaraze upravo u Lombardiji.

Od 516 novih zaraženih u poslednja 24 sata, 54 su osobe iz regije Lombardija, a od ukupno 87 soba koje su preminule od koronavirusa u poslednja 24 sata, 38 preminuih je sa područja Lombardije, piše dnevni list “Avvenire”.

Nakon otvaranja regionalnih granica ostaje na snazi mera obaveznog nosenja medicinskih maski i međusobnog odstojanja od jednog metra. Na ulazu u restorane, preduzeća i fabrike i dalje ostaje obaveza merenja temperature, a osobe kod kojih se zabeleži telesna temperatura iznad 38 biće pod posmatranjem i eventualno u samoizolaciji.

U ponedeljak 1. juna u celoj Italiji poceće da rade rekreativni i centri za estetiku, bazeni, filmske sale, arene, pozorišta, spektakli.

Vlada je dala zeleno svetlo i za ceremonije venčanja. U poslednja tri meseca venčanja su se obavljana uz stroge mere zaštite, mladenci, svedoci i opštinski službenici svi sa maskama, obaveznim rastojanjem i bez svatova.

Od ponedeljka se mogu organizovati svadbe i venčanja kao što je to tradicija u Italiji skupe ceremonije sa nekoliko stotina učesnika.

Po prometu koji ostvaruju zahvaljujucji svadbama na prvom mestu su dve pokrajine Kampanja i Pulja, gde sektor svadbi zapošljava nekoliko desetina hiljada osoba i ima godišnji promet od oko dve milijarde evra od venčanica, sminke, fotografskog servisa, poklona…

I za svatove ostaje obaveza držanja distance, od najmanje jednog metra, nošenje maske, izuzev za mladence, a svi učesnici moraće da mere telesne temperature.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More