Zemlja sa 97 miliona stanovnika ima 328 obolelih i nijednu žrtvu korone, mnogi se pitaju kako

(AP Photo/Sakchai Lalit)
77

Južna Koreja, Tajvana i Hongkong isticani su u svetu kao primer uspešne borbe sa korona virusom, ali u borbi sa Kovid-19 previđa se uspeh koji je ostvario Vijetnam, ocenjuje CNN.

Zemlja sa 97 miliona stanovnika nije prijavila nijedan smrtni slučaj od korona virusa, a ima samo 328 potvrđenih slučajeva, uprkos dugačkoj granici sa Kinom i tome što milioni Kineza svake godine posete Vijetnam.

Uspeh je još veći ako se ima u vidu da je Vijetnam zemlja čiji stanovnici imaju uglavnom nizak i srednji dohodak i koja ima slabiji zdravstveni sistem od zemalja u regionu. Vijetnam ima samo osam lekara na 10.000 stanovnika.

Nakon tronedeljnog karantina u celoj zemlji, Vijetnam je krajem aprila ukinuo pravilo socijalno distanciranja. Više od 40 dana u zemlji nema prijavljenih lokalnih infekcija, a preduzeća i škole su ponovo otvoreni i život se postepeno vraća u normalu.

Skepticima će službeni podaci Vijetnama možda izgledati previše dobro da bi bili tačni.

Međutim, Gui Thvaites, epidemiolog koji radi u jednoj od glavnih bolnica koje je vijetnamska vlada odredila za lečenje pacijenata Kovid-19, ističe da ti brojevi odgovaraju stvarnom stanju.

Kako je onda Vijetnam uspeo da spreči širenje korona virusa, postavlja pitanje CNN. Odgovor, prema mišljenju eksperata za javno zdravlje, leži u kombinaciji više faktora – od brzog reagovanja vlade u cilju sprečavanja širenja virusa, do rigoroznog praćenja kontakata i efikasne javne komunikacije.

Vijetnam je počeo da se priprema za epidemiju korona virusa nedeljama pre nego što je otkriven prvi slučaj u toj zemlji.

Brzo su preduzete mere karantina i već 12. februara zatvoreno je celo selo sa 10.000 stanovnika, severno od Hanoja. Posle sedam otkrivenih slučajeva infekcije, to selo je 20 dana bilo u karantinu, što je prvo veliko stavljanje u izolaciju izvan Kine.

Školama i univerzitetima, koji je trebalo da ponovo budu otvoreni u februaru, posle praznika Lunarne nove godine, naređeno je da ostanu zatvoreni i otvoreni su tek u maju.

Uz to, odlučno traženje kontakta umanjilo je prenos virusa unutar zajednice. Vlasti su rigorozno tražile kontakte potvrđenih slučajeva korona virusa i stavljale ih u obavezan dvonedeljni karantin.

Napori u traženju kontakata u Vijetnamu bili su toliko snažni da su obuhvatali ne samo direktne, već i indirektne kontakte.

Treći faktor koji je doprineo uspešnoj borbi Vijetnama sa korona virusom bila je javna komunikacija i propaganda, ukazuje CNN.

Sajtovi, telefonske linije i aplikacije pružali su najnovije podatke o epidemiji.

Krajem februara ministarstvo zdravlja Vijetnama objavilo je zanimljiv muzički spot zasnovan na vijetnamskom pop hitu, a cilj je bio pokazati pravilno pranje ruku i druge higijenskr mere tokom epidemije.

Epidemiolozi u Vijetnamu ističu da im je od velikog značaja bilo i iskustvo iz epidemija SARS-a i ptičjeg gripa.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More