Konova matematika: Evo kada ćemo moći da proglasimo kraj epidemije

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/
34

Da bi Srbija zvanično odjavila epidemiju, neophodno je da tokom četiri nedelje ne bude registrovan nijedan novozaraženi od korona virusa.

“Kada je u pitanju prijava epidemije i odjava sa određenog područja, to se radi po epidemiološkoj definiciji – kada prođe dvostruki maksimalni inkubacioni period za neku bolest. Konkretno, za Covid-19 to će biti kada više od 28 dana ne budemo imali nijedan prijavljeni slučaj bolesti, kao i za sve druge epidemije”, rekla je svojevremeno dr Darija Kisić Tepavčević.

Ipak, to se po svemu sudeći neće dogoditi pre jula ili avgusta. Zato je dr Predrag Kon juče rekao da “Srbija ulazi u period sporadičnih slučajeva obolelih od korona virusa”, piše Blic.

“Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje”, rekao je dr Predrag Kon.

Međutim, iako smo juče bili veoma blizu ovoj željenoj brojci, sa procentom od 0,55 odsto, danas je ona skoro udvostručena pa je registrovano 1,03% novoobolelih od 5.215 koliko ih je testirano u poslednja 24 sata.

I prethodnih nedelja i meseci javnost je sa velikom pozornošću pratila “Konovu matematiku”. Iskusni epidemiolog je, naime, svojevremeno najavio ublažavanje restriktivnih mera, te ukidanje policijskog časa i vanrednog stanja, kada brojka novozaraženih padne ispod pet odsto. I tako je i bilo.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More