Srpkinja, Bosanka ili nešto treće?! Ovo je žena koja je Štrahea uvukla u klopku!

Foto: printscreen/ youtube
3,088

Federalna služba kriminalističke policije Austrije je nabavila celokupni video snimak takozvane “Afere Ibica” u trajanju od 12 sati i objavila fotografije žene koja se predstavljala kao nećaka ruskog oligarha. Ona je sada tražena širom sveta.

Pre godinu dana, pokrenuta je istraga kako bi se otkrila bilo koja krivična dela u vezi sa takozvanim “video zapisom sa Ibice”, a sve istrage su sprovedene u ime Tužilaštva za ekonomiju i korupciju (VKStA) i bečkog javnog tužilaštva, piše Blic.

Taj snimak je doveo do ostavke austrijskog vicekancelara Hajnca Kristijana Štreahea u jednoj od najvećih političkih afera koje su ikada potresle tu zemlju.

Tokom istraga, obezbeđeni su celokupni takozvani “Ibica video” (u trajanju od 12 sati, 32 minuta, 38 sekundi), kao i oprema i audio podaci (u trajanju od 8 sati, 14 minuta, 3 sekunde).

Federalna služba kriminalističke policije, po nalogu bečkog javnog tužioca, objavila je nekoliko fotografija nepoznatog počinioca sa pseudonimom Aljona Makarov.

Policija se nada da će informacije o ovoj ženi dovesti do razjašnjenja pozadine čitavog slučaja i privesti pravdi sve umešane.

Srpkinja, Bosanka ili nešto treće

Pre otprilike godinu dana, Hajnc-Kristijan Štrahe, predsednik stranke Slobodarske stranke Austrije (FPO) i ujedno vicekancelar u tom trenutku, navodno ruskoj bogatašici “Aljoni Makarovoj” nudio je političke usluge u zamenu za novac. Ova “ponuda” tajno je snimljena u vili na ostrvu Ibici, gde je razgovor vođen, a ubrzo su snimak objavili nemački magazin “Špigl” i dnevnik “Zidojče cajtung”.

Sa njim je na snimku i njegov kolega iz stranke Johan Gudenus. Na snimku se čuje kako Štrahe i njegov saradnik pregovaraju sa, kako su mislili, nećakom ruskog oligarha Igora Makarova nudeći joj čak i udeo u vlasništvu najčitanijeg lista “Kroner cajtung”, u zamenu za finansiranje njegove stranke. Kasnije se ispostavilo da je pomenuta nećaka zapravo glumica, a nagađalo se da je reč o devojci balkanskih korena. Pojedini mediji su preneli da je u pitanju Bosanka, a drugi da je Srpkinja.

Među osobama koje imaju vezu sa ovom afrom je i Irena Marković, agent za nekretnine, koja negira umešanost u intrigu protiv Štrahea. Markovićeva se pominjala u ovom slučaju kao osoba koja je spojila “lažnu rusku milijarderku” sa desnom rukom Štrahea, Gudenusom i njegovom suprugom Tajanom, i time omogućila postavljanje “klopke” bivšem vicekancelaru.

Markovićeva je, u intervjuu televiziji “Puls 24”, rekla da je i nju prevarila navodna Ruskinja.

Rekla je da je imala dva susreta sa tom ženom, pre nego što ju je odvela na imanje Gudenusa, koje je navodno želela da kupi.

“Za mene ona nije bila sumnjiva. Delovala je kao veoma samopouzdana žena, koja je odlično govorila engleski, a većim delom pričala na ruskom”, rekla je Marković, dodajući da ruski ne zna pa joj nije ništa bilo sumnjivo.

Inače, u okviru istrage je dvoje ljudi uhapšeno u Salcburgu, a radi se o jednom 39-godišnjem Austrijancu bosanskog porekla i jednom 52-godišnjem Srbinu. Oni su, prema dokumentu tužilaštva, regrutovali i obučavali ženu koja je glumila milijarderku, i uz to falsifikovali dokumenta.

Upali u klopku uprkos upozorenjima

Prema rečima bivšeg prijatelja njih dvojice – Levana Pirvelija, gruzijskog biznismena koji živi u Austriji – prijateljstvo Štraha i Gudenusa se sada pretvorilo u gorko neprijateljstvo. Pirveli je bio glavni kontakt FPO s Rusijom. Pirveli je bio taj koji je Štrahea odveo u Moskvu 2009. godine na sastanak sa članovima ruske Dume.

On tvrdi da je Gudenusu odmah rekao da navodna Aljona Makarova nije nećaka oligarha Igora Makarova.

Početni kontakt između “Makarove” i Gudenusa uspostavila je Irena Marković, prijateljica Gudenusove supruge Tajane, poreklom Srpkinje, koja je rekla Gudenusu da je “Makarova” izrazila interesovanje za kupovinu porodičnog imanja koje pripada Gudenusovima.

“Makarov je jedino dete i nema nećaku. Rekao sam to Johanu. Ali iz nekog razloga me nije poslušao”, rekao je Pirveli.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More