Kosmički putevi vode preko Beograda: Američka letelica uslikana iznad prestonice Srbije (FOTO)

(AP Photo/John Raoux)
460

Dvojica američkih astronauta poletela su u subotu u orbitu iz Svemirskog centra “Kenedi” na Floridi, što je prvo lansiranje astronauta sa američkog tla posle devet godina.

Astronauti Nase Robert Benken i Daglas Harli poleteli su u svemirskoj letelici privatne kompanije “Spejseks”, prenosi Glas Amerike.

The SpaceX Falcon 9 and the Crew Dragon capsule, with NASA astronauts Bob Behnken and Doug Hurley onboard, lifts off Saturday, May 30, 2020, at the Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Fla. (AP Photo/Chris O’Meara)

Raketa “Falkon 9” lansirana je u 15.22 po lokalnom vremenu, a astronauti su u novoj kapsuli “Kru Dragon”, kojoj je to prvi let u orbitu sa ljudskom posadom.

Posle samo 25 minuta od poletanja viđena je i na nebu iznad Beograda, piše Blic.rs.

Fotografije ovog istorijskog trenutka koje je zabeležio Miloš Stanković predsednik Astronomskog društva Eureka, na društvenoj mreži Tviter objavio je direktor Brainz TV-a Živojin Petrović.

“Za 25 minuta je kapsula Dragon 2 sa Floride stigla do Srbije”, dodao je Petrović u komentaru i pohvalio Stankovića koji je uspeo da ovekoveči ovaj istorijski trenutak.

Pohvalama i čestitkama su se sa oduševljenjem pridružili i ostali korisnici ove društvene mreže. Kako je rekao jedan od korisnika tvitera, “Svi kosmički putevi vode preko Beograda”.

Benken i Harli trebalo je da ka Međunarodnoj svemirskoj stanici polete u sredu, ali je lansiranje otkazano 17 minuta pre početka zbog nevremena.

Poslednji put je sa Floride lansiran spejs šatl sa astronautima Nase u julu 2011. Pilot te misije bio je Harli.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More