Belgijanci “ministarskim dekretom” do rodbine i u kupovinu, Francuzi upozoravaju na propise

Foto: Tanjug/ AP Photo/Virginia Mayo
46

Belgija je ”Ministrskim dekretom” donela odluku o otvaranju svojih granica za posete rodbini i kupovinu u susednim zemljama.

Istovremneo, francusko ministrstvo spoljnih poslova upozorava građane Belgije da su granice Francuske ”i dalje zatvorene” i da će svako kršenje propisa biti sankcionisano novčanom kaznom od 135 evra, a u slučaju ponavljanja i zatvorom.

I pored poziva EU da se mere postepenog otvaranja unutar šengenskog prostora donose koordinsano, na prvom mestu među susednim zemljma, belgijske vlasti nisu obavestile svoje susede o otvaranju svojih granica za ”neophodnu prekograničnu kupovinu i posetu rodbini”.

Ova odluka doneta ”ministrskim dekretom” stupila je na snagu 30. maja, a belgijske vlasti su najavile i zamenu ”statičnih kontrola” na svojim granicama ”mobilnim patrolama”.

”Belgijanci su otvorili svoje granice, ali ne i Francuska koja to neće učiniti pre 15. juna”, upozoravaju u francuskom ministarstvu unutrašnjih polova.

Tokom subote su već je došlo do stvaranja problema na belgijsko-francuskoj granici pri čemu su mnogi građani Belgije bili vraćeni jer im nije bio dozvoljen ulazak u Francusku.

Istovremneo su i vlasti Nizozemske poručile da nisu bile obaveštene o ovom potezu Belgije koja je svoje granice otvorila za poste rodbini i neophodnu kupovinu još i prema Nemačkoj i Luksemburgu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More