Podvig srpskih lekara! U Kragujevcu izvedena nestandardna operacija tumora grudnog koša

foto:Youtube Printscreen
66

Već prvog dana posle operacije pacijent je pušten na kućno lečenje. Šezdesetdvogodišnji Kragujevčanin, koji je operisan novom metodom, prošao je mnoštvo kontrola, i dobro se oseća.

“To je super prošlo, ja nisam osetio operaciju, nikakvih problema nisam imao, mogu da se krećem, nemam nesvestice, nemam ništa, mogu da jedem normalno”, kaže Jugoslav Milićević.

Umesto standardne video-asistirane hirurške procedure, deo plućnog krila, prvi put u Srbiji i regionu, uklonjen je na potpuno nov način.

“Specificnost je u tome što se rez ne pravi na zidu grudnog koša, već se pravi praktično u gornjem delu trbuha, ispod donjeg dela grudne kosti, tako da je to efektnije”, objašnjava prof. dr Slobodan Milisavljević, grudni hirurg KC Kragujevac.

Novina je i da pacijent na grudnom košu nema ožiljak i da su sačuvane sve koštane strukture.

Uz pomoć kolege Nebojše Marića sa Vojnomedicinske akademije, operaciju je izveo petočlani tim kragujevačkih lekara.

“Ova operacija je bila izazov za ceo tim i težićemo da ova procedura, tj, ovaj supcifoidni pristup bude standard u rešavanju različitih stanja”, rekla je dr Ana Luković, koja je specijalizant grudne hirurgije.

Prof. dr Milisavljević navodi da je to posebno znajačno za operacije timusa, odnosno grudne žlezde, a sve u cilju bolje zdravstvene zaštite našeg naroda.

A da naši grudni hirurzi znaju da zadive svet, pokazuju ranija dostignuća tima profesora Milisavljevića, koji je s kolegama s Mašinskog fakulteta, uradio i implantat veštačkog rebra i grudne kosti.

Izvor Serbian Times
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More