BESNI RAT ZA SRPSKE TURISTE! Hotelijeri se utrkuju ko će dati veće pogodnosti

foto:Pixabay.com
288

Nakon borbe protiv pandemije korona virusa i one za spas letnje turističke sezone, na red je došla globalna bitka za turiste i, po svemu sudeći, vodiće se do poslednje ležaljke. Zemlje čije ekonomije se velikim delom oslanjaju na turističku industriju uveliko smišljaju kreativne načine da namame posetoce.

Besplatni hotelski smeštaji, subvencije za putovanja, pokrivanje bolničkih troškova, čak i besplatne ležaljke, našli su se na ponudi nekih država koje žele da pokrenu svoj turizam posle višemesečne pauze. Druge, pak, daju sve od sebe da svoja odmarališta predstave kao “korona-free” zone u kojima će se turisti osećati bezbedno.

Jedna od najvećih briga turista su visoki troškovi lečenja u slučaju oboljevanja od kovida-19 u stranoj zemlji, koje većina putnih zdravstvenih osiguranja ne pokriva. Zato je Kipar svetskim vladama i avio-prevoznicima poslao pismo na pet strana u kome je detaljno objašnjeno na koji način će biti zbrinut svako ko se na njihovom tlu zarazi.

Sredozemno ostrvo je obećalo da će pokriti troškove lečenja i smeštaja svakog ko bude pozitivan na virus korona tokom odmora. Vlada Kipra saopštila je da će pokriti troškove privremenog smeštaja, hrane, pića i lekova za pacijente obolele od kovida-19 i njihove porodice. Pacijenti će morati da plate samo vožnju taksijem do aerodroma radi leta kući.

Za razliku od severa Italije, Sicilija je bila daleko manje pogođenja epidemijom, zbog čega se uveliko sprema za letnju sezonu. Da bi privukla turiste i podstakla privredu, lokalna vlast se dosetila da svakom posetiocu koji uplati tri noći na ostrvu, svaka četvrta bude besplatna. Sicilija je odvojila i 50 miliona evra kojim će plaćati polovinu cene avionske karte svakome ko sleti na aerodrome u Kataniji ili Palermu.

Japan je u aprilu objavio da je broj gostiju u zemlji u odnosu na prošlu godinu pao za 99,9 odsto, pa ne čudi što na sve načine poušava da ubedi posetioce da se vrate. Vlada je za to izdvojila 12,5 milijardi dolara.

Plan oporavka turizma će se odvijati u dva koraka – najpre će posetiocima biti plaćena polovina cene avionske karte, a ostale subvencije će biti raspoređene lokalnim turističkim privrednicima. Još uvek nije precizirano kako će se raspodeliti subvencije i koji će sve troškovi biti pokriveni, ali spekuliše se da će stranim turistima možda biti pokriveno i do 50 odsto troškova.

Na 23 plaže na Crnom moru u Bugarskoj gosti neće morati da plaćaju suncobrane i ležaljke, najavila je ministarka turizma Bugarske Nikolina Angelkova. Svi koji gazduju plažama dužni su da ponude sniženje cena suncobrana i ležaljki najmanje od 50 odsto, a za nepoštovanje ovog zahteva predviđena je novčana kazna od 50.000 leva (oko 25.000). Za ponovljeni prekršaj kazna je 100.000 leva.

Primamljive popuste najavio je Meksiko. Prema hotelskom udruženju Kankuna, najpoznatijeg odmarališta, nova mera biće akcije za boravak u hotelu. Na svake dve noći, dve noći su besplatne, a postoji mogućnost uvođenja popusta za avio-karte.

U odluci gde ćemo na letovanje, prisustvo ili odsustvo korona virusa na određenim lokacijama može da bude ključno. Grci su toga svesni, pa su odlučili da testiraju celokupno stanovništvo Kikladskih ostrva, kojima pripadaju Mikonos, Santorini, Milos, Paros, Naksos, Sikinos, i tako privuku turiste.

Grčki lekari su počeli da testiraju na korona virus stanovništvo na ostrvima u Egejskom moru, uz pomoć čamaca, GPS sistema i mobilnog frižidera. Bolnice na grčkim ostrvima dobijaju dodatne resurse za stvaranje odeljenja intenzivne nege.

Crna Gora će uoči leta graditi imidž korona-free turističke destinacije, očekujući da će tako privući turiste iz bližeg okruženja. U toku su pripreme protokola koji će se primenjivati u hotelima, privatnom smeštaju, ugostiteljskim objektima i plažama kako bi turistima pružili maksimalnu sigurnost. To se pre svega odnosi na na mere fizičke distance, kao što je raspored stolova u restoranima, ležaljki na plažama i slično.

Ideju o “korona-free” brendu još ranije je predstavila Turska koja će izdavati posebne sertifikate odmaralištima koja dokažu da su “zona bez korone”. Program je počeo u maju i uključuje obuku radnika, planove za sterilizaciju vozila, hotela, aerodroma i restorana, kao i zahteve da posetioci pokažu zdravstvena dokumenta koja dokazuju da nisu zaraženi. Ugostiteljski objekti moraće da reorganizuju svoj unutrašnji i spoljni prostor kako bi omogućili socijalno distanciranje.

Scenario u kome vam atraktivne turističke destinacije plaćaju da ih posetite možda ipak zvuči previše lepo da bi bio istinit. Kada se sve novonastale okolnosti nakon pandemije saberu i oduzmu, vrlo je verovatno da ćete svoje putovanje platiti onoliko koliko bi koštalo bez primaljivih ponuda, ili čak i više.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More