MISTERIJA KOJU JE KRALJ UJEDINITELJ ODNEO SA SOBOM U GROB! Za veliku tajnu Aleksandra Karađorđevića saznalo se tek nakon njegove smrti (FOTO)

Naša heraldička nauka se ovim pitanjem nije bavila i verujem da će naredna istraživanja dati verodostojan odgovor

foto: Youtube Printscreen
167

Kralj Aleksandar Karađorđević Ujedinitelj imao istetoviranog velikog orla. Heraldički znak preko celih grudi.Rodbinski odnosi sa pruskom vladarskom kućomKralj Aleksandar Karađorđević, ubijen u atentatu u Marselju 1934, imao je preko grudi istetoviranog velikog krunisanog orla, po izgledu najsličnijeg germanskim heraldičkim motivima koji su krasili pruske plemićke grbove.

Ono o čemu se samo spekulisalo otkrio je đakon Nenad Jovanović prikupljajući materijal za knjigu “Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije”, u kojoj je prvi put i objavljena fotografija kraljeve tetovaže.

Kralj Aleksandar I Karađorđević bio je prvi Srbin koji je leteo avionom

– Malo je poznato da je viteški kralj ujedinitelj imao prilično veliku tetovažu izrađenu preko čitavih grudi – kaže đakon Jovanović.

– Prikazivala je jednoglavog orla široko raširenih krila, s mačem u jednoj i šarom u drugoj kandži. Orao je krunisan heraldičkom krunom, nalik na krunu Svetog rimskog carstva nemačke nacije. Naša heraldička nauka se ovim pitanjem nije bavila i verujem da će naredna istraživanja dati verodostojan odgovor.

On kaže da je upotreba ovakvog heraldičkog znaka bez presedana kod jednog srpskog vladara.

– Posebno ako imamo u vidu da su upravo Karađorđevići vodili slavan i pobedonosni rat koji je značio i kraj nemačkog carstva i silazak doma Hoencolerna sa nemačkog prestola – objašnjava Jovanović.

Moguće objašnjenje ove tetovaže pojedini heraldičari vide u rodbinskim odnosima pruske vladarske kuće sa Karađorđevićima. istoričari se slažu, tetovaža nastala ili pre Prvog svetskog rata, u kraljevim mlađim danima, ili nakon, ali u čast njegovog venčanja sa kraljicom Marijom, rumunskom princezom iz doma Hoencolern-Zigmaringena.

Sekretar Društva srpskih grbonosaca “Miloš Obilić” Marko Dražić podseća da drevne korene ovog simbola.

– U drevnoj grčkom politeizmu, još od sedmog veka pre Hrista, vrhovni bog je bio Zevs. Vladao je na prestolu na vrhu Olimpa sa svežnjem munja u levoj, i skiptrom, na kome je stajao orao, u desnoj ruci. I njegov rimski pandan, Jupiter, imao je vernog saveznika u jednoglavom orlu, koji je postao simbol rimske države i elitnih legija – podseća Dražić.

Izvor Kurir.rs/pouke.org
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More