Tri srpske biblioteke na portalu evropskog kulturnog prostora

Foto: Wikipedia
80

Ministri kulture evropskih zemanja osnovali su portal CreativesUnite kako bi na jednom mestu okupili i objedinili kulturni i kreativni prostor Evrope, zahvaljujući ozmeđu ostalog zajedničkom delovanju Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”, Udruženja Adligat i Narodne i Univerzitetske biblioteke Republike Srpske, saopštili su iz Adligata.

Tri srpske inicijative našle su svoje mesto na ovom uglednom portalu.

Digitalna zbirka Italija nastala je kao svojevrstan vid dobre volje i podrške italijanskom narodu, koji je pretrpeo velike gubitke tokom pandemije.

Knjige i članci o epidemijama i zaraznim bolestima je digitalna zbirka knjiga i novinskih tekstova o epidemijama, zaraznim bolestima i njihovom lečenju od polovine XIX veka do danas, a Stara Banja Luka je portal sa materijalima obajvljenim pre svega u periodičnim izdanjima, a čija je tema Banja Luka.

Viktor Lazić, predsednik Adligata, izrazio je zadovoljstvo jer su se tri srpske intitucije kulture pridružili smo se evropskim tokovima na najbolji mogući način.

“Uprkos nevoljama koje su zadesile sve kulturne ustanove tokom globalne svetske epidemije, kreativne aktivnosti nisu stale, već su nastavljene uz pomoć novih digitalnih tehnologija i entuzijazma pojedinaca. Udruženje Adligat otvorilo je prošle godine Odeljenje za digitalizaciju u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, a otvaranje ovog odeljenja značajno je unapredilo proces digitalizacije u Srbije” kazao je Lazić.

Tokom vremena izolacije, socijalnog distanciranja i brojnih drugih mera koje su otežale rad i funkcionisanje ustanova, putem ove platforme brojni muzeji, biblioteke, udruženja, novinske agencije, mediji, pozorišta, fondacije, pojedinci i svi zainteresovani iz kreativno-kulturnog sektora su u prilici da podele svoja iskustva, inicijative, dobre prakse ili upute drugima poziv na saradnju.

“Sa velikim ponosom mogu da kažem da smo uspeli da pronađemo svoje mesto u ovom značajnom Evropskom projektu rame uz rame sa ostalim evropskim državama. I u budućnosti ćemo nastaviti da međusobno sarađujemo, stvaramo nove kulturne sadržaje i učestvujemo u agregaciji i očuvanju evropske kulturne baštine” izjavio je dr Adam Sofronijević, zamenik direktora Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”, jedan od najvećih srpskih eksperata za digitalizaciju, ujedno vođa sva tri digitalizovana projekta.

Izvor Tanjug

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More