Tukli ga i u automobilu! Ko je Afroamerikanac zbog koga danas gori Amerika?! (FOTO, VIDEO)

Foto: youtube/printscreen
623

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda izazvala je dramatične proteste širom SAD. Šta se zapravo dogodilo 25. maja u Sent Polu u Minesoti i ko je bio Flojd?

Ko je bio Džordž Flojd

Na pitanje ko je bio Džordžb Flojd još uvek nema preterano opširnog odgovora, ali ono što je dosad poznato je da je Flojd je imao 46 godina, bio je Afroamerikanac, rođen je u Severnoj Karolini, a odrastao je u Hjustonu u Teksasu, gde je kao mladić bio dobar sportista, pre svega u američkom fudbalu i košarci. Pre šest godina doselio se u Minesotu gde je radio kao čuvar u noćnim klubovima i restoranima. Bio je krupne građe, a prijatelji ga opisuju kao „nežnog džina”. Imao je dve kćerke od 6 i 22 godine koje žive u Teksasu, prenosi Nova.rs.

(Lola Gomez/Austin American-Statesman via AP)

Flojd je zbog pandemije ostao bez posla i poštovao je mere ograničenog kretanja. 25. Maja 2020. Flojd je hteo da kupi cigarete u lokalnoj prodavnici i prodavcu je za njih dao novčanicu od 20 dolara. Prodavcu se novčanica učinila sumnjivom, odnosno lažnom, pa je pozvao policiju.

Na lice mesta došla su četiri policajca koji su Flojda zatekli kako sedi u kolima „pod dejstvom” neke supstance koja se ne imenuje, verovatno alkohola. Tako su barem policajci naveli u izveštaju. Informacije o hapšenju su kontradiktorne. Policajci tvrde da se opirao hapšenju i da su ga na silu izveli iz automobila i odveli do policijskih kola. Neki očevici tvrde da nisu videli to opiranje, što potkrepljuju video snimcima. Iz kola ga je konačno izvukao policajac Derek Čovin.

Zašto su ga policajci bacili na zemlju

Svi snimci pokazuju da je Flojd dva puta posrnuo na putu do policijskog automobila gde su ga sprovodila četiri policajca. Stavili su mu lisice na ruke, ali se on navodno opirao da u automobil uđe. U tom trenutku su ga policajci oborili na zemlju, a budući da je krupan sva četvorica su ga držala u tom položaju, sa stomakom na zemlji, prenosi RTS.

Kako je Džordž Flojd preminuo

Flojd je imao kardioloških problema i visok pritisak. Dok je ležao fizički onemogućen da se pomeri, Čovin mu je kolenom pritisnuo vrat i u tom položaju Flojd je proveo gotovo devet minuta. Flojd je zapomagao da ga puste jer ne može da diše, potvrdio je da će ući u kola, ako bude mogao da se pomera, molio je policajce da ga ne ubiju i dozivao mamu. Posle šest minuta prestao je da se opire u potpunosti i da daje glas.

Policajci su ga držali u tom položaju naredna tri minuta, uprkos protestima okupljenih građana koji su sve snimali mobilnim telefonima. Kada su neki od građana posumnjali da mu nije dobro i tražili da mu policajci opipaju puls, ovi su to uradili i kako pulsa nije bilo pozvali su hitnu pomoć. Hitna pomoć ga je bezuspešno reanimirala i odvezla u bolnicu gde je sat vremena kasnije proglašen mrtvim.

Kontroverze oko smrti

Prvi izveštaji tvrdili su da Flojd nije umro davljenjem već najverovatnije sticajem okolnosti zbog svojih drugih bolesti i supstanci koje je imao u telu. Sada se to preispituje kao i svi snimci sa lica mesta uključujući i one sa kamera koje su nosili policajci.

Flojd i policajac Derek Čovin radili su kao redari u istom noćnom klubu, ali bivša vlasnica kaže da nije sigurna da su se poznavali i da ne zna da li su, možda, imali nekih nesuglasica. Dodala je da je Čovin bio blagonaklon prema Hispano-amerikancima, ali da je zbog ponašanja prema Afroamerikancima na takozvanim „Afričkim noćima” u klubu sa njim nekoliko puta “razgovarala”.

Ispostavilo se da Čovin ima problematičnu prošlost. On je u policiji od 2001. Učestvovao je u tri pucnjave (u jednoj je bilo žrtava) i imao je 18 prijava zbog ponašanja u službi, a u dva slučaja dobio je zvaničnu opomenu. Sva četiri policajca su razrešena dužnosti i otpuštena, a protiv Čovina je podignuta optužnica za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata.

Čovin prebačen u maksimalno obezbeđen zatvor

Belac Derek Čovin, koji je, kako se vidi na video snimku, kolenom davio i usmrtio Afroamerikanca Džordža Flojda, prebačen je u maksimalno obezbeđen zatvor do prvog pojavljivanja pred sudom, prenosi Tanjug.

On se sumnjiči za ubistvo trećeg stepena i maltretiranje, a njegovo postupanje je izazvalo velike proteste i nasilje širom SAD.

Kako prenosi BBC, to je već treći zatvor u koji je prebačen od kada je uhapšen prošlog petka zbog sprečavanja širenja virusa Kovid-19, ali i zbog očekivanog uticaja protesta u zatvorima.

Prvo saslušanje pred sudom pomereno je sa današnjeg dana na 8. jun, a određena mu je kaucija od 500.000 dolara.

Kako su ranije preneli američki mediji, zbog celog slučaja, Čovinova supruga podnela je zahtev za razvod braka.

Flojda tukli i na zadnjem sedištu automobila

Jedan korisnik Instagrama postavio je klip na kome se vidi kako je policija prebijala Afroamerikanca Džordža Flojda na zadnjem sedištu policijskog automobila pre nego što je završio na betonu sa licem prema podu.

Na novim snimcima nadzornih kamera vidi se kako ga prebija nekoliko policajaca, dok jedan čuva stražu.

Korisnik Instagrama koji je postavio klip je napisao: “Sve se polako slaže, upravo sam dobio ovaj novi video-snimak. Jedan čuva ”stražu”, a ostali ga prebijaju”.

Nenaoružani Afroamerikanac Džordž Flojd preminuo je u Mineapolisu nakon što mu je tokom privođenja policajac klečao na vratu.

Flojdova smrt izazvala je proteste od Vašingtona do Los Anđelesa, koji su iz mirnih dmeonstracija prerasli u nasilne zbog kojih su delovali pripadnici Nacionalne garde u najmanje 15 država i Vašingtonu

Izvor Tanjug Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More