Tramp zapretio vojskom: “Dok ovo govorim, raspoređujem hiljade i hiljade teško naoružanih vojnika”

(AP Photo/Patrick Semansky)
52

Predsednik SAD Donald Trump zapretio je da će poslati vojsku da uguši nemire zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom privođenja, koji su ušli u sedmi dan.

Tramp je rekao da će, ako gradovi i države ne budu kontrolisali proteste, on rasporediti vojsku i brzo rešiti problem, prenosi BBC.

Tramp se obratio iz Ružičnjaka Bele kuće, u trenutku dok je policija u blizini predsedničke rezidencije suzavcem i gumenim mecima rasterivala demonstrante.

“Dok ovo govorim, raspoređujem hiljade i hiljade teško naoružanih vojnika i pripadnika snaga reda da zaustave nerede, pljačke, vandalizam, napade i bezobzirno uništavanje imovine”, rekao je Tramp.

Ta izjava ukazuje da bi Tramp mogao da se pozove na Zakon o pobuni, koji je usvojen 1807. godine, prema kojem predsednik ima pravo da uguši bezakonje tokom vanrednih situacija.

Taj zakon je poslednji put upotrebljen 1992. godine, tokom nemira u Los Anđelesu, kada je porota oslobodila četvoricu policajaca koji su pretukli Rodnija Kinga.

Nasilje, pljačke i požare, koji su podmetnuti u nedelju uveče, Tramp je nazvao “sramnim”, prenosi Rojters.

Tramp nije odgovarao na pitanja novinara, a na kraju kratkog obraćanja otišao je do Crkve Svetog Jovana, koja se nalazi preko puta Bele kuće i koja je u nedelju veče oštećena u nemirima.

Tramp je stao je ispred crkve sa nekoliko članova svoje administracije, među kojima su bili sekretar za pravosuđe Vilijam Bar i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O”Brajen.

Predsednik SAD je ispred crkve podigao Bibliju i rekao da su SAD “najveća zemlja na svetu” i da “će očuvati bezbednost u njoj”.

Tramp je na kratko pozirao fotoreporterima sa Biblijom, a zatim se pešice vratio u Belu kuću.

Dok je predsednik SAD govorio, čuli su se odjeci šok bombi, pošto su pripadnici policije rasterivali demonstrante.

Policijskim snagama i Tajnoj služni u pomoć je, neposredno pred početak akcije, stigla i vojna policija.

Takođe, Pentagon je saopštio da u Vašington stiže 600 do 800 pripadnika Nacionalne garde.

U desetinama gradova u SAD uveden je policijski čas, a Nacionalna garda razmeštena je u 23 savezne države i Vašingtonu.

Policajac Derek Šovin optužen je za ubistvo trećeg stepena, a još tri policajca su otpuštena.

Tukli ga i u automobilu! Ko je Afroamerikanac zbog koga danas gori Amerika?! (FOTO, VIDEO)

Guverner Njujorka Trampu: Hvala, ali ne hvala

NJUJORK, 2. juna (Tanjug) – Guverner države Njujork Endrju Kuomo poručio je “Hvala, ali ne” pretnji predsednika Donalda Trampa da će mobilisati vojsku kako bi se izborili sa neredima nastalim nakon smrti nenaoružanog Afroamerikanca kome je policajac klečao na vratu nakon što ga je uhapsio.

“Predsednik pokušava da prekroji stvarnost”, rekao je Kuomo i dodao da se čak i u Vašingtonu ima ljudi na ulicama koji protestuju.

“To su mirni protesti. Uglavnom su to mladi ljudi, belci, koji su uvređeni onim što su videli kada je ubijen Flojd, što i treba da budu”, rekao je Kuomo za Si-En-En.

Kuomo inisistira na tome da su to sporadični slučajevi destruktovnog ponašanja i da čine neznatnu manjinu demonstranata.

“Kriminalne aktivnosti ne možemo tolerisati i moraju se zakonski sankcionisati, ali pljačkaši su se umešali sa demonstrantima. Međutim, ono što je predsednik danas uradio jeste da je pozvao američku vojsku protiv američkih državljana”, rekao je Kuomo.

Predsednik SAD Donald Trump zapretio je da će poslati vojsku da uguši nemire zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom privođenja, koji su ušli u sedmi dan.

Protesti i pored policijskog časa, helikopter u Vašingtonu

VAŠINGTON, 2. jun (Tanjug) – Protesti u SAD zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda nastavljeni su sedmi dan i pored toga što je u 40 gradova uveden policijski čas.

U 23 države i prestonici Vašingtonu razmešteni su pripadnici Nacionalne garde. U pojedinim gradovima protesti su bili mirni, ali bilo je incidenata.

Petnaest minuta nakon što je počeo policijski čas demonstranti su se mirno okupili u Mineapolisu, na mestu gde je Džordž Flojd ubijen, prenosi CNN.

U Vašingtonu je vojni helikopter nadleteo veoma nisko iznad demonstranata i tako ih resterao. CNN navodi da su protestanti podizali ruke u znak prkosa.

U Los Anđelesu demonstranti su se okupili u Holivudu. U početku je sve bilo mirno, ali su se demonstranti potom razdvojili u grupe koje su počele da pljačkaju prodavnice i restorane razbijajući prozore, prenosi BBC. Protesti su nastavljeni uprkos policijskom času.

I u Bruklinu su protesti nastavljeni uprkos policijskom času, preneo je dopisnik Independenta.

U Ouklandu, u Kaliforniji, mirni demonstranti su privedeni i uhapšeni zbog toga što su bili na ulicama posle početka policijskog časa, preneo je CNN.

U Njujorku je policijski čas uveden posle sedamdeset godina. Većina protesta u tom gradu bili su mirni marševi, ali kad je počela da pada noć bilo je i sve više slučajeva uništavanja imovine i pljačke. Pljačka je ponekad izgledala izvanredno organizovano, javio je dopisnik CNN-a.

Policija u Sijetlu saopštila je da su demonstranti bacali kamenje, flaše i vatromete na snage reda.

U pucnjavi u Sent Luisu pogođena su četiri policajca koji su van životne opasnosti, prenosi BBC.

U Bufalu u državi NJujork vozilo je naletelo na dvojicu policajaca kad su protesti postali nasilni.

Jedan policajac je zaradio povrede opasne po život, a drugi je u stabilnom stanju.

Predsednik SAD Donald Tramp prethodno je zapretio da će poslati vojsku da uguši nemire.

Zbog smrti Dzordza Flojda policajac Derek Šovin optužen je za ubistvo trećeg stepena, a još tri policajca su otpuštena.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More