Neće nama jedan šišmiš da uništi leto u Srbiji! Porodica iz Švedske autom krenula put otadžbine, ovo su njihova iskustva!

Foto: privatna arhiva
221

Za vreme trajanja vanrednog stanja mnogi naši ljudi želeli su da se vrate u Srbiju ali mnogi se nisu usudili na taj korak. Strah i neizvesnsot blokirala je mnoge a putovanje u doba korone je sve samo nije jednostavno.

Od potrebnog negativnog testa na koronavirus koji je svaka država zahtevala, od obaveze da se svakoj državi kroz koju prolazite najavite, dugog čekanja na granicama do obaveznog karantina i mere samoizolacije kada stignete na odredište mnoge naše ljude odvratilo je od putovanja.

Ipak ima i dosta hrabrih koji su se odvažili i koji nisu želeli da im “jedan šišmiš pokvari letovanje u Srbiji”.

Našem portalu obratila se čitateljka iz Švedske koja je želela da ostane anonimna ali ipak da podeli iskustvo kroz koje je prošla sa svojom porodicom.

Dugo su se dvoumili a onda ih je podstakao tekst koji je portal “Naši u svetu” objavio. Radilo se o porodici iz Francuske koja se usudila da krene na put Srbije svojim autom.

“Test na licu mesta se i ne prihvata baš”! Stigli iz Francuske u Srbiju, ovo je detaljno svedočenje!

Te informacije bile su od ključnog značaja za organizaciju njihovog puta. Avantura je mogla da počne.

Foto: privatna arhiva

Njihovo iskustvo prenosimo u celosti:

“Zahvaljujući Vašem portalu mi smo dobili korisne informacije o putovanju Evropom autom. Nedavno smo čitali iskustvo jedne porodice iz Francuske koja je autom putovala sa dvoje maloletne dece.
Korisne informacije iz tog članaka su nam pomogle da i se i mi organizujemo na isti nacin i evo, stigli smo.
Već dugi niz godina živimo u Švedskoj i skoro svake godine smo preko leta u Srbiji. Međutim planovi ovog leta su bili neizvesni.
Oko 10. maja smo otkazali karte za brod koje su bile rezervisane 13. maja. Sva sreća, uzeli smo fleksi karte koje ništa ne koštaju kada promenis vreme rezervacije.
Zato smo zakazali za 28 maj. U članku koji ste objavili stajalo je da je porodica pribavila neke potvrde o tranzitu. Nismo znali šta je to i odmah smo nazvali ambasadu Srbije u Švedskoj.
Dali su nam sve informacije i mi smo sve potrebne podatke poslali na njihov mejl (kopija pasoša, broj registracije itd). Rečeno nam je da ćemo potvrdu o tranzitu dobiti za oko 5 radnih dana. Dobili smo je za 4. Neće nama jedan šišmiš da uništi leto.
U Ambasadi nam je rečeno da nas očekuju na granicama sa Nemačkom, Austrijom, Mađarskom i Srbijom. Mi obično putujemo preko Češke i Slovačke ali ovog puta je to bilo malo duže.
Foto:privatna arhiva
Čim smo u Roštoku izašli iz broda videli smo policiju. Policija je zaustavljala vozila ali ne naše. Nastavili smo putovanje prema Austriji.
Primetili smo da nismo videli ni jedan jedini autobus. Iz Ambasade nam je rečeno da smemo da stanemo samo na 2 benziske pumpe u Nemačkoj, međutim iako smo mi ispoštovali to, ne znam kako se utvdilo da smo to prekršili.
Nošenje maski je obavezno na svim pumpama. Čini se da na auto-putu ima više kamiona nego automobila. Svakako gužve su bile manje nego u istom periodu prethodnih godina.
Na granici sa Austrijom smo isto prošli bez zaustavljanja. Važno je da napomenem da mi imamo dvojno državljanstvo.
Granica sa Mađarskom. E, tu je počeo i umor i čekanje… Mi smo na granici sa Austrijom i Mađarskom bili oko 19:30. Nismo znali da se kroz Mađarsku sme putovati samo noću. Sva sreća pa smo tada došli i čekali oko sat da uđemo. Automobili koji su došli ranije bili su preusmerani na jedan ogroman parking i tamo čekali do 19:30. Eto, važna informacija koju je bitno znati.
Foto: privatna arhiva
U Mađarskoj piše tačno na kojim benzinskim stanicama smemo mi koji smo u tranzitu da stanemo. Kada smo stigli do granice sa Srbijom, čekali smo oko sat i po da izađemo iz Mađarske. Nije nam bilo jasno zašto smo toliko čekali pri izlasku jer na granici Srbije nije bilo gužve. Na samom graničnom prelazu Horgoš smo prošli za minut, niko nas nije pitao, niti proveravao ništa.
Nadamo se da će ovo iskustvo nekome koristiti”.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More