Srpsko vinogorje parira svetskim, Francuzi i Amerikanci piju vina iz Srbije a ovo ih izdvaja od drugih!

89

Vinogradi Pomoravlja, Resave i Levča ove godine su veoma dobro rodili i obećavaju vrhunske prinose, kvalitet grožđa i vina, ocenili su vinogradari i stručnjaci za vino i vinograde.

S dugom tradicijom, u poslednje vreme vinogradari, uz internacionalne sorte sve su više okrenuti autohtonim sortama, vinogradi se šire, obnavljaju stari i podižu novi, a grade se i savremene vinarije, od kojih su mnoge u samim vinogradima, prenosi Telegraf.

Tu im u susret izlazi i država kroz razne subvencije, navode proizvođači.

Prednjači Levač, gde su se ljudi vinogradarstvom bavili i 1555. godine, a prve proizvedene primerke količine vina nosili su knezu Lazaru u Kruševac na probu. U ovom kraju, čije je administartivno središte Rekovac, na omanjem prostoru uspešno radi pet vinarija i podruma.

“Jagodinsko vinogorje je jedinstveno u Srbiji južno od Beograda, kada je u pitanju izgradnja vinarija sa savremenom tehnologijom, a na razdaljini od sedam, osam kilometar sagrađene su tri”, izjavio je za Tanjug stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini, Dejan Jocić.

Vinogorje Pomoravlja je na “vinskom putu” i odande se izvozi vino u Kinu, Rusiju, SAD, ali i u Francusku, Italiju i Španiju.

“Srbija je kompletno veoma pogodna za gajenje vinove loze i može se sigurno nositi sa Evropom kada je u pitanju kvalitet, a ima i vrsne stručnjake”, ocenio je Jocić.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More