SZO nije od Kine dobio važne informacije o kovidu

Foto: Tanjug/ AP Photo/Koji Sasahara
52

Kina je zakasnila sa saopštavanjem važnih informacija o korona virusu tokom prvih dana epidemije, navodi agencija Asošijejted pres pozivajući se na dokumenta Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u koje je imala uvid.

Kina je čekala više od nedelju dana pre nego što je objavila važne informacije o genomima korona virusa 11. januara, navodi AP.

Dve nedelje kasnije, Kina je opet kasnila sa informisanjem SZO o detaljima slučajeva korona virusa i stanju pacijenata, što je dovelo do toga da se nije jasno procenilo da li se virus može prenositi sa čoveka na čoveka i koliki rizik postoji za ostatak sveta, dodaje AP.

Odlaganje je dovelo do nezadovoljstva zvaničnika SZO, iako je svetska organizacija zvanično pohvalila Kinu za transparentnost i brzo deljenje informacija o virusu sa ostatkom sveta, navodi američka agencija pozivajući se na, kako navodi, desetine razgovora i internih dokumenata svetske organizacije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More