Ambasador Nemačke objasnio ko iz Srbije ima pravo da uđe u Nemačku, a ko još uvek ne

738

Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemačke ulazak u Nemačku biće dozvoljen po pravilu isključivo ako je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka, objavljeno je na sajtu nemačke ambasade u Srbiji.

Kako je navedeno, srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemacke, druge države EU, Velike Britanije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške ili Švajcarske, ulazak u Nemačku će biti dozvoljen isključivo ako je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka.

Navedeno je da trenutno do najmanje još 15. juna ove godine postoje ograničenja putovanja za sva putovanja iz Srbije i trećih zemalja u Saveznu Republiku Nemačku, koja nisu neophodna.

Zbog toga srpski državljani koji poseduju D-vizu i prvi put žele da uđu u Nemačku trenutno ne mogu to da učine. Izuzeci važe za supružnike nemačkih/ EU – državljana, prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku, roditelje maloletne dece koja imaju nemačko državljanstvo, prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku i medicinsko osoblje.

Za osobe koje iz Srbije, kao i drugih država koje nisu članice EU, dolaze u Nemačku, važi obavezan dvonedeljnji karantin, navedeno je u obaveštenju, piše Tanjug.

Ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Tomas Šib izdao je danas saopštenje povodom interesovanja velikog broj građana o tome ko će, i na koji način u narednom periodu moći da putuje u Nemačku, piše Blic.rs.

Saopštenje ambasadora prenosimo u celosti:

“Mnogi građani se ovih dana obraćaju Ambasadi Nemačke sa pitanjem kada se može ponovo ući u Nemačku. Mene lično veoma raduje to što ljudi žele da putuju za Nemačku! Time se još jednom pokazuje koliko su bliski odnosi između naše dve zemlje. Savremeni svet živi od razmene, kako među privrednicima tako i među ljudima. Jer se ne radi samo o poslu, već i o tome da se neguju prijateljstva, da se stiče profesionalno iskustvo ili da se studira ili da se provede lep odmor sa kojeg ćemo se vratiti sa novim impresijama. Loša posledica ove globalne pandemije virusa korona jeste što je faktički preko noći obustavljena naša mobilnost na koju smo se prethodnih decenija navikli. To na duže staze ne možemo da prihvatimo. Ta radoznalost, to uživanje u putovanjima, to je prosto u prirodi čoveka. Sloboda kretanja je jedna od značajnih vrednosti Evrope.

Tim pre mi je izrazito žao da što će ograničenja za ulazak u Evropsku uniju i samim tim i u Nemačku, važiti najmanje još do sredine juna. Postigli smo veliki uspeh u borbi protiv virusa, kako u Nemačkoj tako i u Srbiji. Međutim, važno je da budemo oprezni. Moramo jednostavno uvek da računamo sa novim žarištima. Naša ljudska potreba da budemo u ličnom kontaktu sa drugima, da putujemo, nažalost, ide u prilog širenju tog virusa, tako da moramo voditi računa da u svom prtljagu ne nosimo i virus. Jedan od zaključaka jeste da moramo odustati od putovanja koja nisu preko potrebna. Razume se da takvo ograničenje ne može da važi zauvek. Pratimo epidemiološku situaciju na svakodnevnom nivou i nastojimo da nađemo pravi balans. O tome se u nemačkoj javnosti vodi žustra rasprava.

Često me pitaju šta je sad sa državljanima Srbije koji rade u Nemačkoj? Da li oni mogu da putuju za Nemačku? Trenutno pravo na ulazak u Nemačku imaju srpski državljani koji već imaju boravišnu dozvolu ili vizu za Nemačku i koji tamo imaju i prijavljeno prebivalište. Dakle, svi koji su samo došli u posetu u Srbiju i koji su zbog krize korona virusa bili primorani da ostanu duže nego što su planirali, mogu se vratiti kad god žele. Trenutno su dužni 14 dana da budu u kućnoj samoizolaciji, isto kao i nemački državljani koji žele da se vrate, npr. iz Srbije.

Sasvim drugačija je situacija sa državljanima Srbije koji su već dobili nacionalnu vizu za ulazak u Nemačku, ali koji trenutno još ne žive tamo, već žele da uđu po prvi put u Nemačku. To, nažalost, u ovom trenutku u većini slučajeva nije moguće. Izuzetak je ako se radi o državljaninu Nemačke koji je u braku sa državljaninom Srbije ili ukoliko im dete ima nemačko državljanstvo. Dakle, mešana srpsko-nemačka porodica ima pravo kad god želi da uđe u Nemačku, bez obzira na trenutnu situaciju, ali samo svi zajedno, i to čak i u slučaju da supružnik dosada nije živeo u Nemačkoj. Pored toga, omogućavaju se putovanja iz ličnih razlog zbog hitnog slučaja, npr. zbog smrti člana porodice. Odluku o tome donosi službenik pogranične policije na granici prilikom pasoške kontrole. Ambasada tu ne može dati pouzdane informacije.

Nadalje isključena su sva turistička putovanja, odlazak u šoping, kod rodbine, prijatelja ili poznanika. Čim mere ograničenja budu relaksirane ili ukinute Ambasada Nemačke će tu informaciju objaviti na svojoj internet prezentaciji https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/visa-einreise/-/2337520.”

Izvor Tanjug, Blic.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More