Šta sada kažu građani Švedske o načinu borbe protiv korone?

(Johan Nilsson/TT via AP)
119

Poverenje Šveđana u sposobnost vlade i Agencije za javno zdravlje da reaguju na pandemiju korona virusa opada, usled porasta zabrinutosti zbog visoke stope smrtnosti u zemlji, pokazuju danas objavljena istraživanja javnog mnjenja.

Građani su prvobitno u velikoj meri podržali odluku Švedske da ne uvodi karantin, što su učinile mnoge evropske zemlje, ali prethodnih nedelja došlo je do porasta kritika zbog visoke stope smrtnosti od Kovida-19 u Švedskoj u odnosu na druge nordijske zemlje, naročito među starijima, prenosi Rojters.

Prema istraživanju Novusa, koje je urađeno za televiziju SVT, procenat onih s visokim ili razumno visokim poverenjem u sposobnost vlade da se bavi pandemijom opao je na 45 odsto u junu, dok je u aprilu iznosio 63 odsto.

Takođe, kako se navodi, opalo je i poverenje u Agenciju za javno zdravlje Švedske, koja je predvodila kampanju fizičkog distanciranja i higijenskih mera, sa 73 odsto na 65 odsto, prenosi Rojters.

U odvojenom istraživanju Demoskopa, objavljenom u Aftonbladetu, broj osoba sa visokim ili razumno visokim poverenjem u postupke vlasti u vezi sa panemijom opao je na 55 odsto u odnosu na 65 odsto u aprilu.

Dok je većina evropskih zemalja uvela karantin na početku pandemije, Švedska se uglavnom oslanjala na blaže, dobrovoljne mere kako bi usporila širenje virusa i tako ublažila uticaj pandemije na ekonomiju.

Broj preminulih u Švedskoj, koji je više od 4.500, mnogo je viši nego u Norveškoj, Danskoj i Finskoj zajedno.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More