Svi beže sa Menhetna! Zbog korone nikome više nije do luksuza!

Foto: PixaBay
126

Pandemija virusa korona je definitivno napravila zbrku na tržištu nekretnina u SAD, tačnije u Njujorku, s obzirom na to da je broj ugovora o prodaji nekretnina na Menhetnu u maju potonuo za čak 84 odsto, na godišnjem nivou.

Situacija je “pogurala” potrebu za begom iz grada i sklanjanjem na neko sigurnije mesto, daleko od ljudi, gužve, dešavanja. U maju je bilo potpisano ukupno 160 ugovora, a na primer, u maju 2019. – bilo ih je čak 992. O tome izveštava UrbanDigs, piše Telegraf.

Broj novih ponuđenih nekretnina je takođe smanjen, i to za 71 odsto, na 574, jer su potencijalni prodavci odlučili da ipak zadrže svoje nekretnine, dok se grad ponovo ne otvori. Kako prenose mediji, oštar pad na Menhetnu najviše će se osetiti tamo gde je višak novih, skupih stanova i penthausa bio prisutan i pre pandemije.

Za stanove, čija je cena veća od 4 miliona dolara, u maju je potpisano samo 16 ugovora, na ukupno 100 miliona dolara – što je pad od gotovo 90 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, kada je potpisano 111 ugovora, u ukupnoj vrednosti od 1,1 milijardu dolara.

Jedan od stanova koji su se “najbolje prodali” u maju, jeste nekretnina smeštena na Park Aveniji, čija je cena bila 6,95 miliona dolara. Sada već bivši vlasnik stana odlučio je da napusti Njujork s porodicom, kada je nastupila epidemija.

Agenti za nekretnine s Menhetna ostaju optimisti u pogledu poslovanja, nakon što se grad ponovo otvori. Brokeri još od marta nisu u mogućnosti da pokazuju stanove ili da drže otvorene kuće za kupce. Iako nije određen datum ponovnog otvaranja nekretnina u sklopu Faze 2, oni očekuju pomak oko 22. juna.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More