Bez maske ne može na demonstracije, novi propis u Austriji

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
375

Nakon velikih demonstracija protiv rasizma u Beču, na kojima se prošle nedelje okupilo oko 50.000 ljudi, austrijske vlasti rade na novoj meri u cilju zaštite učesnika od zaraze korona virusom.

Ukoliko ne bude bilo moguće obezbediti potrebno odstojanje od jednog metra, učesnici protesta će morati da nose maske, do tog zaključka se došlo na okruglom stolu, koji je organizovao ministar zdravlja Rudolf Anšober.

“Slažemo se da su učesnici na demonstracijama protiv rasizma uputili sjajnu poruku. Takođe smo srećni što je dve trećine dobrovoljno nosilo masku. Međutim, neophodno je naći rešenje kako povezati pravo na okupljanje sa pravom na zdravlje”, poručio je Anšober.

Dogovoreno je da se sa organizatorima skupa, uoči protesta, pronađe logističko rešenje prema kojem se može osigurati odstojanje učesnika od jednog metra, na primer kroz alternativne rute ili bolji izbor mesta održavanja.

Ali, kako je preneo, protesti od prošle nedelje su pokazali da to nije uvek moguće, jer je na skup došlo ne koliko je bilo planirano, 2.000 ljudi, već 50.000.

U takvom slučaju nije moguće pridržavati se potrebno odstojanja, pa zbog toga mora važiti obaveza nošenja maske, najavio je on.

Zamenica gradonačelnika Beča Brigite Hebajn rekla je da pravo na okupljanje ne sme biti u suprotnosti sa pravom na zdravlje i zbog toga grad Beč podržava plan ministra zdravlja.

Najavljeno je da će pravnici narednih dana analizirati kako da se predlog ministra pretoči u pravni akt.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More