Pad srpske dinastije Obrenović: Dan kada su pali kralj Aleksandar i kraljica Draga FOTO)

Foto: Wikipedia
469

Na današnji dan, 11. juna 1903. godine grupa oficira pod vođstvom Dragutina Dimitrijevića Apisa ubila je kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu Mašin.

Posle Majskog prevrata, od koga je prošlo 117. godina, na srpski presto vratila se dinastija Karađorđević, kralj Srbije postao je Petar I Karađorđević. Određeni zaverenici iz unutrašnjosti stigli su u Beograd uoči tog dana, pod raznim izgovorima. Sa svojim beogradskim drugovima su, podeljeni u pet grupa, proveli do ponoći u kafanama po varoši, a zatim su se svi našli u Oficirskom domu (današnji SKC) odakle je kapetan Dragutin Dimitrijević Apis, jedan od vođa zavere, komandovao polazak u dvor, prenosi Serbiantimes.info

Foto: Wikipedia/Apis desno sa članovima tajne organizacije

Gardijski poručnik Petar Živković je otvorio zaverenicima dvorska vrata. Vrata kraljevih odaja bila su razbijena dinamitom, ali u krevetu nije bilo nikog. Traženje kraljevskog para je bezuspešno trajalo blizu dva sata. Za to vreme poginuli su kapetan Jovan Miljković, kraljev ordonans i pukovnik Mihajlo Naumović, ađutant, koji je bio upućen u zaveru.

Ranjen je bio i Apis. On je vidio kako neko beži niz stepenice u dvorište i učinilo mu se da je to kralj, pa je potrčao za njim, ali ga je dolje sačekao jedan gardista i teško ga ranio sa tri metka u grudi. U tim trenucima, zaverenici su smatrali da je zavera propala. Apis je ležao ranjen u suterenu, a kralja i kraljice jednostavno nije bilo.

Skrivenu lokaciju na kojoj su se krili poslednji Obrenovići otkrio je prvi kraljev ađutant, general Laza Petrović koji je zarobljen čim su zaverenici ušli u dvor. On je, prema ovoj verziji, imao rok od deset minuta da kaže gde su kralj i kraljica, inače će biti ubijen. Ne postoje istorijski podaci koji bi potvrdili da je on odao lokaciju u zamenu za svoj život.

Aleksandar i Draga su se, prema jednoj verziji, krili iza ogledala u kraljevskoj spavaćoj sobi. Ta mala prostorija je služila za kraljičinu garderobu, a ormari su zatvorili rupu u podu, koja je bila ulaz u tajni prolaz. Prema drugoj verziji, prilikom ponovne pretrage kraljevske spavaće sobe, konjički poručnik Vemić opazio je u zidu jedno udubljenje kao za ključ od tajnih vrata. Kralj i kraljica bili su tu sakriveni.

Kako god bilo, po izlasku iz skrovišta kralj i kraljica su bili ubijeni i bačeni sa terase dvora. Na taj način je sa istorijske pozornice nestala dinastija Obrenović.

Izvor SerbianTimes.info
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More