Počelo ponovno suđenje za rehabilitaciju Nikole Kalabića

FOTO: Printscreen/Youtube
267

VALJEVO – U Višem sudu u Valjevu počelo je ponovno suđenje o zahtevu za rehabilitaciju četničkog komandanta iz Drugog svetskog rata Nikole Kalabića. Prethodno je Apelacioni sud u maju 2018. ukinuo prethodno rešenje o rehabilitaciji i vratio na ponovni postupak.

Viši sud je za Radio slobodna Evropa (RSE) naveo da u ponovljenom suđenju, a po nalogu Apelacionog suda, treba da se utvrde “nerazjašnjene činjenice”, kao što su tačan datum i mesto smrti, a i to da li je Kalabić počinio ratne zločine ili ne.

“Sve što je bilo sporno raspravljeno je tokom prvostepenog postupka, nikakve činjenice nisu ostale nerazjašnjene”, naveo je Goran Branković, advokat porodice Kalabić za RSE.

Odbrana se poziva na činjenicu da Kalabiću nije suđeno, već da je proglašen državnim neprijateljem na osnovu odluke Državne komisije.

“Tokom (prethodnog) postupka je utvrđeno da odluke Državne komisije koje imaju samo deklarativni karakter nisu pravno utemeljene. Niti je ta činjenična građa pravno relevantna. Samim tim one su bez ikakvog pravnog dejstva”, ocenio je Branković.

Viša javna tužiteljka Dragana Marković, sa druge strane, navodi da to što Kalabiću nije suđeno pred sudom “nije relevantno”.

“To je vreme kada nije uspostavljen regularni pravni sistem u državi, nisu funkcionisali regularni sudovi i tužilaštva. A državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina su osnovane na osnovu međunarodnih propisa u nedostatku pravosudnih organa. Odluke državnih i zemaljskh komisija za Tužilaštvo imaju snagu zakonitih odluka”, rekla je Marković za RSE.

O Kalabićevoj smrti postoje oprečne tvrdnje, da su ga likvidirale bezbednosne službe u oružanom sukobu, ili da je stradao nakon što je pomogao u hvatanju četničkog komandanta Draže Mihailovića, odnosno kao saradnik novih vlasti.

Ako bi se utvrdilo da je ubijen iz političkih ili ideoloških razloga, pred sudom bi se našao zadatak da se utvrdi da li je počinio ratne zločine za koje ga je optužila Državna komisija nakon Drugog svetskog rata, zato što prema aktuelnom Zakonu o rehabilitaciji osobe koje su počinile ratne zločine ne mogu biti rehabilitovane.

Sledeće ročište je zakazano za 4. februar 2019.

Izvor Insajder
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More