Dianin dom u Austriji još bez spomen-ploče, nedostaje da je spasla srpsku decu, pisao im i Mathauzen komitet

FOTO: Wikipedia, collage
405

Šta će pisati na spomen-ploči koja bi trebalo da bude postavljena na rodnu kuću Diane Budisavljević, u Inzbruku, i dalje se ne zna jer je ova tačka do daljeg odložena sa sednice Senata tog grada. Ovo je potvrdio Vladimir Vlajić, prvi pripadnik Austrijske službe sećanja u Srbiji i osnivač Srpske pravoslavne omladine Inzbruk (SPOJI).

U međuvremenu, čelnicima Inzbruka obratio se i Međunarodni Mauthauzen komitet.

– Tačka o tekstu spomen-ploče skinuta je sa sednice Senata, jer vlasti hoće još jednom da razmisle o svim opcijama. Verovatno će na kraju odlučiti politika, ali skidanje sa dnevnog reda ipak je dobar znak – kaže Vlajić.

“Pomenite i srpsku decu”: Protest ambasadora Srbije u Austriji o spomen ploči na rodnoj kući Diane Budisavljević

Spor je nastao oko sadržine teksta table, koja bi se našla na kući u Ulici Marije Terezije. Prema predlogu o kom je trebalo da odlučuju članovi Senata, pisalo bi da je Diana Budisavljević spasla više od 10.000 dece iz ustaških logora. Srpska pravoslavna omladina, ambasada naše zemlje u Austriji, relevantni istoričari iz Beograda, a sada i Međunarodni Mauthauzen komitet urgirali su da na tabli decidirano stoji da su u pitanju srpska deca.

Prvi predlog da se Diani postavi spomen-ploča podneli su još pre 10 godina SPOJI i Pokret antifašista Inzbruka. Od inicijative, međutim, nije bilo ništa. Početkom ove godine iz Gradskog arhiva Inzbruka stigao je novi predlog, u kojem je stajalo da je spasavala decu u bivšoj Jugoslaviji. SPOJI je odmah reagovao, objasnivši da Jugoslavija tada nije postojala, i da je Diana decu spasavala u NDH. Tako se pojavio novi tekst, ali bez odrednice da su u pitanju srpska deca. Gradske vlasti Inzbruka ovo obrazlažu činjenicom da su deca – deca, a da na tabli 60 puta 80 santimetara ne može da stane sve.

ZAHVALNICA

Prema predlogu koji je skinut sa dnevnog reda Senata Inzbruka, na spomen-ploči trebalo je da piše: “Diana Obekser – Budisavljević je tokom Drugog svetskog rata u NDH, uz pomoć drugih aktivista, spasla više od 10.000 dece iz logora fašističkog ustaškog režima. Tek mnogo godina posle njene smrti, njen humani angažman postao je poznat i u njenom rodnom gradu. Ovom spomen-pločom Inzbruk zahvaljuje ovoj hrabroj ženi.”

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More