On nije bio “visočanstvo” već “čika Pera”! Zašto je kralj Petar najbolji vladar kog je Srbija imala!

Foto: wikipedia
679

Kralj Petar I Karađorđević bio je sve samo ne običan vladar. “Čika Pera”, kako su ga Srbi od milošte zvali, bio je lider koji se jednom rađa, i jedan od onih koji je zaista narod stavljao ispred svega:

O čuvenom kralju koji je u poznim godinama sa srpskom vojskom preživeo albansku golgotu postoji nekoliko priča koji samo potvrđuju njegovu veličinu, piše portal “Blic”.

Predstavljao se kao Petar Mrkonjić

Kao Karađorđev unuk, Petar je proteran iz Srbije nakon Svetoandrejske skupštine. Iako je bio primoran da beži iz Srbije, veze sa zemljom nikada nije prekinuo pa je tako učestvovao u ustanku protiv Turaka 1875. pod imenom Petar Mrkonjić.

Pet godina ranije primljen jeu francusku Legiju stranaca koja ga je kasnije odlikovala Spomenicom rata za doprinos u borbama.

Uveo je demokratiju!

Kralj Petar je toliko verovao u demokratiju da je preveo na srpski jezik delo “O slobodi”, engleskog filozofa Džona Stjuarta Mila. U prevedenoj knjizi napisao je svoj predgovor, koji je kasnije postao njegov politički program. Kako je pisao tako je i vladao!

Živeo je od svoje plate!

Petar je verovatno jedini kralj tog doba koji je živeo samo od plate. Od tog novca je godinama, malo po malo, podizao zadužbinu Karađorđevića na Oplencu. Kada mu je ponestalo novca tražio je od države kredit, koji su ministri odbili. Kralj Petar se nije bunio.

Poslednje želje pred smrt

Makrena Spasojević iz sela Slovac 1915. dala je kralju Petru vunene čarape kako bih ih pedao njenom sinu Marinku, koji se nalazio na frontu. Kralj je saznao da je Marinko nastradao a Makrena u međuvremenu preminula.

Po povratku u otadžbinu, tada teško bolesni kralj traži pred smrt dve stvari: da bude sahranjen sa Makareninim vunenim čarapama kao i da se starici podigne nadgrobni spomenik o njegovom trošku.

Zbog svega ovoga kao i zbog svoje tople, blage i poštene naravi s pravom ostaje zapamćen kao najbolji vladar kog je Srbija imala.

 

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More