“Eklampsija je urušavanje čitavog organizma”, da li je Bobanina smrt mogla da se spreči?

Foto; Foto/oks.org.rs
337

Prošlo je tri dana od kada je naša olimpijka Bobana Momčilović Veličković izgubila bitku nakon komplikacija na porođaju. Misnistarstvo zdravlja poslalo je inspekciju u Zaječar, gde se Bobana porodila, a otkriveno je da su komplikacije nastale zbog eklampsije.

Kako su mediji pisali, Bobana je poslednjih sedam dana provela u besvesnom stanju, prenosi “Žena.blic.rs”.

Da li je ovo moglo da se spreči, pitala je Jovana Joksimović svoju gošću u Jutarnjem programu TV Prva, prof. dr Snežanu Rakić.

Zašto je umrla Bobana Momčilović: Inspekcija će proveriti šta se desilo na porođaju (FOTO)

“Preeklampsija može da nema simptome, mogu da se jave dan pre, u toku samog porođaja, nakon porođaja…U svetu svake godine zbog eklampsije premine 63.000 porodilja”, rekla je dr Rakić.

Kako je objasnila reč je o metaboličkom sindromu koji se javlja samo u toku trudnoće. To je bolest posteljice. Javlja se češće kod mladih majki, starijih majki, blizanačkih trudnoća. Upravo, jer nekada nema nikakvih simptoma, rani skrining u trudnoći je najbolja preventiva.

“Mi ne znamo zašto nastaje, ne znamo šta je okidač… Eklampsija je terminalna oluja, koja se javlja na kraju bolesti. To je urušavanje čitavog organizma. Svi lekari u Srbiji su upoznati kako izgleda i šta treba da se uradi”, izjavila dr Rakić.

Prema njenim rečima, nekada medicina nije svemoguća, posebno kada već dođe do eklampsije.

Kada je reč o trudnoći u kojoj je dijagnostikovana preeklampsija, trdudnica dobija posebne lekove tokom porođaja, da bi se pritisak spustio, a ukoliko se u bolnici pojavi trudnica koja ima eklampsiju, trudnoća se odmah prekida, jer je to jedini način da se napad zaustavi.

Izvor Žena.blic.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More