“Oružje protiv kovida-19”, naučnici pronašli efikasno sredstvo, nisu ni maske ni socijalna distanca!

Foto: PixaBay
824

Uređaji na plafonima koji emituju sigurni oblik ultraljubičastog zračenja mogu biti vrlo uspešni u uništavanju koronavirusa u vazduhu, pokazalo je istraživanje Univerziteta Kolumbija.

“Vrlo malo zračenja dalekim ultraljubičastim svetlom uništilo je više od 99,9 odsto virusa izloženih njegovom delovanju”, rekao je za Rojters dr Dejvid Brener koji je bio na čelu istraživanja, prenosi portal “Nova.rs”.

Naučnici su čestice koronavirusa u sitnim kapljicama raspršili vazduhom ispred izvora dalekog ultraljubičastog svetla i potom ih prikupili kako bi ih testirali i videli koliko ih je još aktivno.

Prema rezultatima studije objavljenima u Scientific Reports naučnici su koristili koronavirus koji izaziva običnu prehladu.

“U naknadnim studijama, koje traju, utvrdili smo da je koronavirus, koji izaziva kovid 19, uništen na isti način dalekim ultraljubičastim svetlom”, kaže Brener.

Ideja je da se u javnim prostorima postave na plafonima izvori dalekog ultraljubičastog svetla koji bi stalno uništavali mikrobe, a među njima i virus koji izaziva kovid 19, i da se tako ograniči širenje virusa”, kaže dr Brener dodajući da proizvođači izvora dalekog ultraljubičastog svetla već pripremaju njihovu proizvodnju.

Ali…

“Na daleko ultraljubičasto svetlo ne gledamo kao na alternativu maskama i merama socijalnog distanciranja, već kao na dodatno oružje koje možemo koristiti u borbi protiv kovida 19”, ističe naučnik.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More