Direktorka “Batuta” o tome kako je došlo do širenja virusa i ko sada dominira među inficiranima

Printscreen RTS.RS.
374

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” doktorka Verica Jovanović kaže za RTS da će se, u skladu sa epidemiološkom politikom, u narednim danima razmatrati i primena kaznenih politika, ali pre svega apeluje na korišćenje ličnih zaštitnih sredstava.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” doktorka Verica Jovanović kaže da su krizni štabovi Novog Pazara i Tutina proglasili vanrednu situaciju.

“Vanredna situacija je bila potrebna mera u smislu pooštravanja primene preventivnih mera, ličnih zaštitnih mera, zabrane javnih okupljanja, istovremeno i ograničavanja komunikacije ljudi, upravo iz ključnog razloga, a to je sprečavanje prenosa asimptomatskih slučajeva koji su doprineli povećanju broja inficiranih”, objašnjava doktorka Jpvanović.

Ističe da je do sada registrovano 369 slučajeva zaraze u Novom Pazaru i oko 90 slučajeva na teritoriji Tutina.

“Situacija se apsolutno drži pod kontrolom, ali su sve mere koje je Krizni štab primenio veoma značajne i poštovanje svih mera doprineće smanjenju prenosa kovida 19 među građanima i uticati da se u narednim danima epidemiološka situacija kontroliše”, naglašava doktorka Jovanović.

Kaže da je Ministarstvo zdravlja poslalo timove stručnjaka iz drugih kliničkih centara širom Srbije koji će raditi na organizaciji i pružanju zdravstvene zaštite u kovid ambulantama, trijažnom centru i bolnici u Novom Pazaru.

U strukturi inficiranih dominiraju mlađe osobe
Doktorka Verica Jovanović ističe da u ovom trenutku u strukturi inficiranih dominiraju osobe mlađeg uzrasta i srednjih godina.

“Ja bih apelovala na osobe sa hroničnim bolestima zato što se prenosom od asimptomatskih slučajeva na osobe koje su u rizičnim kategorijama klinička slika bolesti komplikuje i dolazi do opterećenja bolničkih kapaciteta”, kaže doktorka Jovanović.

Smatra da su do širenja virusa, koji nije davao nikakve kliničke simptome, dovela okupljanja u manjim kolektivima i grupama i izlasci mladih ljudi.

“U narednim danima, u skladu sa epidemiološkom situacijom, procenjivaće se i primena kaznenih politika, ali pre svega jedan apel na korišćenje ličnih zaštitnih sredstava i na obaveznu upotrebu maski u gradskom prevozu”, naglašava doktorka Verica Jovanović.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More