Od Amerike do Izraela! Širom sveta Srbi igraju fudbal za Vidovdan! (FOTO)

Foto: Goran Mekić/Učesnici humanitarnog turnira Široko srce 2019
128

Srpske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu i ove godine na prigodan način obeležavaju Vidovdan, pridržavajući se svih mera zaštite potrebnih zbog još uvek aktivnog korona virusa. U dve naše zajednice se tim povodom, između ostalog, i fudbalskim turnirom obeležava ovaj veliki srpski praznik, dan kada se 28. juna 1389. godine srpski narod, na čelu sa carom Lazarom, na Gazimestanu hrabro suprostavio brojčano moćnijoj Otomanskoj imperiji.

Foto: Goran Mekić:/Oformljeno predskolsko odeljenje skole u Vitini

Goran Debelnogić iz američkog grada Klivlenda (Ohajo) nas obaveštava da će centralna proslava Vidovdana u ovom delu Sjedinjenih Država biti održana u nedelju, 28. juna, u crkvi Svetog Save u Klivlendu, kad je za 10 sati pre podne predviđena sveta arhijerejska liturgija koju će činodejstvovati Njegovo preosveštenstvo vladika novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin sa nadležnim parohom Mijoljubom Matićem, protođakonom Ljubišom Mitrovićem i gostujućim sveštenstvom.

Foto: SPC/Imanje Savinac sabornog hrama svetog Save u Klivlendu

U 15 časova će fudbalsku utakmicu odigrati timovi SSK “Karađorđe” i FK “Gavrilo Princip” (igrači stariji od 30 godina), dok će od 17 sati publika moći da uživa u utakmici prvih timova ova dva kluba.

Srpska pravoslavna crkvenoškolska opština Svetog Save u Klivlendu postoji još od 1909. godine, i svete liturgije su u ovoj crkvi služene sve do podizanja hrama u Parmi.

Foto: SPC/Crkva svetog Save – Klivlend

Klivlendski Srbi 1952. godine kupuju imanje u Parmi na kome sledeće godine proslavljaju “Njegošev dan”, na kome je glavni gost bio vladika Nikolaj Velimirović, i koji je predložio da se ovo mesto nazove “Savinac”. Taj hram danas je Saborna crkva. Kasnije je oformljena još jedna nova parohija u Brodvju Hajtsu i 1982. godine je sagrađen prelep novi hram na čijem se imanju, pored hrama Svetog Save i velike savremene sale, nalazi i jedna manja sala sa pratećim objektima i paviljonom za održavanje piknika. Ova crkva i parohija imaju tri fudbalska igrališta (na kojima će se i odigrati utakmice posvećene obeležavanju Vidovdana), teniske i terene za košarku, a na imanju se nalazi i lepo uređeno srpsko groblje.

 “Široko srce” iz Izraela

Iz Izraela su se javili Goran Mekić, Sandra Janićijević i Srđan Zlatanović, koji sa još nekoliko svojih prijatelja po drugi put za redom organizuju vidovdanski fudbalski turnir “Široko srce”, koji će se održati u subotu, 27. juna, na sportskim terenima u gradu Jafi.

Foto: Goran Mekić/Sergej i Anastasija su dobili nove krevete

Turnir u 8 sati ujutro otvaraju fudbalske ekipe navijača ruskih Zenita i CSKA, a pored njih učestvuju i ekipe navijača izraelskog Makabija i beogradskog Partizana. Kompletan prihod od turnira (prodaja karata i majica, uz dobrovoljne novčane donacije) će preko humanitarne organizacije “Kosovsko Pomoravlje” (kosovskopomoravlje.org) ići za decu Kosova i Metohije.

Humanost inspiriše

Inspirisana ovom akcijom, organizatorima fudbalskog turnira se javila i Violeta Zafirovski iz Švajcarske, čijom je donacijom kupljen materijal za obnovu kuće šestočlane porodice Stojković iz Donjeg Močara, kao i dečiji kreveti za Sergeja i Anastasiju Spasić iz Klokota u Kosovskom Pomoravlju.

Foto: W:A Miller/Proslava Vidovdana u Klivlendu 1914. godine – foto W.A. Miller

Prošle godine je od prikupljenih sredstava obnovljena Osnovna škola “Miladin Popović” u mestu Bostane (opština Novo Brdo) i OŠ “Svetozar Marković” u Velikoj Hoči.

Takođe su otvorene i nove prostorije predškolskog odeljenja škole “Maden Marković” u Vitini, nastale preuređenjem stare ambulante u dvorištu hrama Svete Petke u tom mestu.

Foto: Goran Mekić/Pehar Drugog turnira Siroko srce u Izraelu – jun 2020

Bilo je dovoljno novca i za kupovinu nekoliko medicinskih aparata za opremanje bolnice i porodilišta u Pasjanu.

Izvor Naši u svetu/Predrag Karasović
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More