Naučnici došli do novog otkrića o koronavirusu: Izaziva kratak spoj imunog sistema evo i zašto!

Foto: PixaBay
922

Na početku pandemije, korona virus je izgledao kao prosečna respiratorna bolest. Sada se zna da ne udara samo na pluća, već i na bubrege, srce, sistem za cirkulaciju, čula ukusa i mirisa, ponekad i mozak.

A nova istraživanja, kako prenosi New York Times, donose i nova neprijatna iznenađenja. Naime, kod mnogih pacijenata hospitalizovanih usled Kovida, imunom sistemu preti trošenje određenih esencijalnih ćelija, što naučnike podseća na efekte HIV-a, prenosi “Žena.blic.rs”.

O tome govori dr Džon Veri, imunolog sa Univerziteta Pensilvanija, dodajući da virus izaziva vrlo kompleksne imune odgovore. U maju je Veri sa svojim kolegama objavio rad u kome je objasnio kako kod teško bolesnih pacijenata od Kovida imuni sistem gubi vrlo važne T ćelije. Slično se dešava i sa B ćelijama. Njihove tvrdnje pokazale su se istinitima i na istraživanjima iz Kine, koja takođe utvrđuju nestanak T ćelija kod kritično bolesnih pacijenata.

Dr Adrijan Hejdej, imunolog sa King’s Koledža u Londonu to objašnjava ovako:

“Kovid-19 izaziva haos u organizmu. To je kao da Usain Bolgt čuje pucanj i krene da trči. Onda neko nastavi da nasumično puca. Šta bi Usain uradio? Stao, potpuno zbunjen i dezorijentisan. Isto se dešava i sa T ćelijama, koje se ponašaju podjednako zbunjeno. Posebno su ugroženi oni preko 40 godina, kod kojih je proizvodnja T ćelija svakako usporena”, kaže Hejdej.

Izvor Žena.blic.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More