Austrija: Prvi izbori tokom korona krize – u Štajerskoj

Foto: tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
68

U austrijskoj pokrajini Štajerska juče su održani pokrajinski izbori, prvi u periodu korona virus krize, iz kojih su kao pobednici izašli Narodna partija Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca i Socijaldemokratska stranka (SPO), dok je Slobodarske partija (FPO) pretrpela debakl.

Na izbore izašlo je 62,6 odsto glasača, za oko deset odsto manje nego 2015, od kojih je čak 47,2 procenata poverenje dalo OVP.

Na drugom mestu je SPO, koja je osvojila 31,9 odsto glasova, FPO je osvojila 8,2 odsto glasova, a četvrta snaga u pokrajini je stranka Zelenih, kojoj je 4,7 odsto Štajeraca ukazalo poverenjea.

OVP je pobedila u svih 285 opština Štajerske, te je u pojedinim opštinama, kao što je Marijacel, uspela da “preotme” vlast od SPO, kao i, što se smatra senzacijom, u železničkom gradu Selctalu.

Takođe i u Ajzenercu, gde je SPO uvek vladala, i u kojoj je Komunistička partija (KPO) uvek imala dobar rezultat, OVP je uspela da preuzme vlast.

Komunisti su, međutim, uspeli da se postave kao druga snaga u Trofajahu, odmah iza SPO.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More