“Ako imam virus a udari me autobus…”! Brnabićka objasnila kako se vrši evidenicija preminulih od korone!

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP
545

Gostujući u emisiji Hit Tvit TV Pink premijerka Ana Brnabić je slikovito odgovorila na pitanje vezano za broj umrlih od korona virusa u Srbiji.

Nakon što su se u medijima pojavili navodi iz Batutove baze podataka prema kojima je broj preminulih osoba u Srbiji koje su bile zaražene korona virusom daleko veći od zvanično objevljenog podatka, premijerka je o ovoj temi govorila u emisiji, prenosi “Blic”.

Ovako je ona obrazložila razliku između sve brojke:

“Recimo ja imam simptome, odem u kovid ambulantu, testiram se, dobijem nalaz – pozitivna. Stanje mi se pogorša, krenem na Infektivnu kliniku. Kako dobijem nalaz tako sam zavedena u kovid 19 bazi podataka kao zaražena. I udari me autobus. Poginem. I ja sam, naravno, preminula. I to se vodi kao da sam preminula od kovid 19. I takvih ima xy slučajeva…”, rekla je, između ostalog, Brnabić.

“Suština pitanja je da li je svako ko je bio pozitivan na koronu, umro od posledica iste.Ukoliko je virus prisutan, a osoba umre od osnovne bolesti, nezavisno od korone, onda se takva osoba neće računati u umrle od korone. Ukoliko neko ko je pozitivan na koronu ima upalu pluća, neku drugu komplikaciju ili tešku formu infekcije i ukoliko se može utvrditi da je kovid-19 makar i indirektno izazvao smrt, takva osoba će se u statistici voditi kao “umrla od korone”, objašnjava dr Janković.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More