Vidovdan proslavljen u Sremskim Karlovcima i manastiru Ravanica (FOTO)

Foto: Marko Lopušina/Episkop Vasilije i članovi udruženja Koreni lome slavski kolać
415

“Sabrali smo se na praznik Svetog cara Lazara i Vidovdan u srpskom Sinounu, u centaru srpske istorije, kulture i duhovnosti,  kao što se srpski narod vazda sabirao i sećao mučenika i stradalnika Kosovskog boja za slavu i dobrobit naroda i nas danas. Nikada ne smemo da zaboravimo naše sveto i raspeto Kosovo i Metohiju.

Izabrali ste lep naziv “Koreni”. Hristos  kaže: – Ja sam koren, a vi ste loza. Ako ne budemo pricepljeni uz taj koren, neće nam se loza primiti i rađati. Sabrani u jedan koren bićemo srećan narod. Neka vam je sretno !”

Ovim rečima je episkop sremski Vasilije, uz blagoslov patrijarha srpskoj Irineja, pozdravio učesnike Vidovdanskog sabora, koji je u subotu počeo u Sremskim Karlovcima, a dan kasnije, 28. juna na Vidovdan završio se u manastiru Ravanica u Vrdniku.

Foto: Marko Lopušina/Koncert tamburaša ispred manastira Ravanica

U subotu u porti Eparhijskog doma u Sremskim Karlovcima okupilo se pedesetak članova Udruženja dijaspore i matice, Srba u regionu i prijatelja srpskog naroda “Koreni” i desetak gostiju iz Srbije, Republike Srpske i inostranstva, da na osnuju svoj Republički savez i proslave svoju Vidovdansku slavu.

Skup su pozdravili i Dušan Ćutilo, predstavnik Vlade Vojvodine, pesnik Ratomir Rale Damjanović, Lazo Ješić iz republike Srpske, domaćin dr Miladin Kalinić, predsednik odbora iz Sremskih Karlovaca i episkop sremski Vasilije, koji je služio slavu ovog udruženja.

“Prvi put samo se danas u ovom svetom mestu sabrali i presekli slavski kolač u hramu svetog Nikolaja. Čestitam vam praznik sa željom da preraste u sabranje celog srpskog naroda, kako bismo se sećali dece naše rasute širom čitavog sveta kroz molitvu. Ona nema granice, ni barikade, jer molitva Bogu najdublje proseže srpski narod” – rekao je, između ostalog, vladika Vasilije.

Foto: Marko Lopušina/Kum Vidovdanske slave Miša Blizanac

Rale Damjanović je govorio o značaju Vidovdana kao jednoj od duhovnih vrednosti Srba, kao ogledalo srpskog naroda, kao sabor na kome se rešavaju sudbinska pitanja za spas srpstva.

“Poruka sa srpskog sabora iz 1197. godine važi i danas – kazivao je pesnički Rale Damjanović – da Srbima uvak treba ljubav, vera i nada, da grade svoju budućnost. Da budemo dostojni sebe kao narod jednog srca”.

Zoran Kolundžija, predsednik novosadskog odbora je govorio o zapisu akademika Dejana Medakovića o tome kako je još 1848. godine govoreno na srpski saborima da je “telo naše nacije raskidano na mnogo strana, i kako ga treba lečiti i sjediniti!”

Kolundžija je u ime “Korena” uručio Specijalnu Povelju porodici preminulog Branislava Blažića, jednog od osnivača udruženja

“Ovo je istorijski trenutak za srpski narod. Vidovdanski susreti čine napor da se konstituiše naše nacionalno biće na planeti” – naglasio je Milan Gutić, predsednik Izvršnog odbora.

Delegati su osnovali Republički savez udruženja “Koreni”, koji treba da objedini svih 20  odbora u Srbiji. Za predsednika saveza izabran je gospodin Stojan Stevanović iz Ciriha, a za potpredsednika i ovlašćeno lice izabran je mr Srđan Spirić. Sedište saveza će biti u Sremskim Karlovcima.

Sličan savez će se osnovati u Republici Srpskoj.

“Saborovanje je nastavljeno u manastiru Ravanica u Vrdniku, gde je uz molitvu održana centralno obeležavanje Vidovdana. U Vrdniku je bio narodni sabor, vašar i koncert Miše Blizanca, kuma naše slave i njegovih tamburaša. Vidovdanski susreti matice i dijaspore završeni su na Vidovdan manastirskom liturgijom u Vrdniku. Posle nje započeti su novi susreti i razgovori sa osnivanjem odboras “Korena” u Sremskoj Mitrovići” – rekao nam je Ljubiša Mitić, predsednik odbora iz Niša i najavio osnivanje novih odbora širom Evrope.

Kum slave Miodrag Miša Blizanac, uz blagoslov episkopa sremskog gospodina Vasilija, predao je kumstvo i kumovsku lentu Ljubiši Mitiću iz Udruženja „Koreni“ – Niš, koji će biti domaćini Vidovdanske slave i Vidovdanskih susreta matice i dijaspore naredne 2021. godine.

Marko Lopušina

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More