Beč: „Ulice za rashlađivanje“ danas počinju sa radom (FOTO)

Foto:©PID/Fürthner
406

Bečke „ulice za rashlađivanje“ koje treba da pruže osveženje i hlad svima koji teško podnose letnje vrućine danas počinju sa radom.

Budući da se ove godine očekuju vreli dani, u Beču su danas puštene u rad takozvane „ulice za rashlađivanje“. U pitanju su mesta na otvorenom koja imaju za cilj da pomognu građanima da lakše podnesu vrućinu. Od ukupno 22 ulice, četirisu trajno, a osamnaest privremeno pretvorene u „zelene oaze“.

Foto:©PID/Fürthner

Takozvane „dnevne sobe na otvorenom“ imaju garnitureza sedenje, cveće u saksijama, česme sa pijaćom vodom i maglice za prskanje koje rashlađuju okolni prostor. Svako može da se odmori i napravi pauzu u hladu mnogobrojnog drveća, a za pitanja i predlogegrađanima su na raspolaganju dva nadzornika.

„Klimatska kriza nije završena. U Beču osećamo njene posledice. Vrućine u gradu postaju zdravstveni problem, naročito za starije i decu. Zadovoljstvo mi je što ćemo posle uspeha od prošle godine u Beču imati brojne privremene i četiri stalne „ulice za rahlađivanje“. Ovog leta, kada mnogi građani ostaju u Beču i ne idu na godišnji odmor, hitno su nam u naseljima potrebni rashlađeni prostori na otvorenom“ izjavila je zamenica gradonačelnika, Birgit Hebajn.

Lokacije u gradu za zelene oaze izabrane su na osnovu interaktivne mape koja pokazuje „najtoplija mesta“ koja nastaju u naseljima. Takođe, mapa beleži i mesta u kojima stanuje veliki broj dece i starijih osoba koji teže podnose visoke temperature. Na osnovu tih podataka odlučeno je koje lokacije su građanima neophodne.

Foto:©PID/Fürthner

Ovaj projekat u letnjem periodu obezbeđuje 40 radnih mesta. Prošlogodišnje rashlađivanje ulica je pokazalo da temperatura vazduha može da se snizi čak do pet stepeni, a 92 odsto građana se složilo sa tim da se ova inicijativa ponovi. Zaustavljanje i parkiranje u „ulicama za rashlađivanje“ nije dozvoljeno. Planirano je da lokacije budu otvorene do 20. septembra 2020. godine.

Lista lokacija „ulica za rashlađivanje“ u Beču:

https://www.streetlife.wien/coolestrasse/liste-coole-strassen-2020/

Izvor Eurocomm-PR Beograd Predstavništvo Grada Beča
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More