Pre osam dana bili u Beogradu, pa sejali virus u Švajcarskoj: Ubuduće nove mere za sve iz Srbije?

Foto: PrintScreen/YouTube/Nova.rs/Prvi komercijalni let Cirih
891

Beograd je oduvek slovio za evropsku prestonicu noćnog života, zbog čega su mnogi iz Evrope, odmah po otvaranju granica, pohrlili u našu državu da se zabave. Međutim, neki od njih su kući poneli i opasni korona virus, zbog čega bi Srbija sad mogla da završi na “crnoj listi”.

Naime, švajcarske vlasti otkrile su u kantonu Graubinden novo žarište korone, koje je nastalo tako što su virus doneli mladi sa žurki u Beogradu. Kako piše Zürichsee-Zeitung mladići, njih šestorica, posetili su Srbiju pretprošlog vikenda, a ubrzo po povratku u Švajcarsku registrovan im je Covid-19, prenosi “Telegraf”.

Prvi oboleli iz grupe se testirao i pošto je bio pozitivan na virus istraženi su njegovi kontakti kojima je takođe dijagnostifikovana korona. Prateći klaster, do sada su Švajcarci u karantin smestili ukupno 73 lica u kantonu Graubinden.

I nije ovo jedini slučaj uvezen iz Srbije. U kantonu Ciriha do petka je već registrovano 11 slučajeva koji se povezuju sa našom zemljom, što je za četiri više koliko je bilo obolelih na teritoriji cele države samo dan ranije.

Doktor Kristijan Mejer očekuje da će situacija dodatno da se pogorša kada “doseljenici krenu tokom letnjih odmora svojim kućama”.

Zbog toga lokalne samouprave zahtevaju od centralne vlasti da reaguju. Napominju da nije samo Srbija problem, ali ističu da je u našoj zemlji došlo do popuštanja mera te dodaju da je nedavno u Beogradu “održana i utakmica na kojoj je bilo više od 20.000 ljudi”.

Balkan “postao problematičan”

Švajcarci kažu da čitav Balkan postaje problematičan te da je od 12 registrovanih infekcija prošle nedelje u Cirihu, čak 9 bilo sa Balkana. Isti slučaj je i sa drugim kantonima, napominje Zurichsee Zeitung, ali ne navodi cifre.

“Moramo da vodimo računa o tome da samo zdravi ljudi, koji nisu zaraženi korona virusom ulaze u našu zemlju”, rekao je Tomas Aeši, parlamentarac iz SVP-a.

Njegova partija zahteva uvođenje sistemskih graničnih kontrola u slučaju da broj obolelih ponovo krene da skače. Isto su tražili i odbornici iz drugih partija.

“Ljudi koji dolaez iz zemalja gde je povećan broj obolelih, poput Srbije treba bolje da se pregledaju i da protiv njih budu preduzete određene mere”, rekla je Brižit Haberli Koler (CVP) u petak.

Ona je dodala da ne bi bilo loše da se testiraju na koronu i da za putnike bude obavezan karantin.

Partija CVP zahteva da se uvede pooštrena kontrola na aerodromima i državnim granicama.

Švajcarski mediji: Mladi iz Beograda doneli virus! Evo kako je korona buknula u ovom kantonu!

Nemcima je Srbija riskantno područje

Švajcarski mediji podsećaju da je nemački Institut Robert Koh proglasio Srbiju za riskantno područje. Navode da su putnici iz Srbije tamo u obavezi da idu u samoizolaciju, što sa Švajcarskom, bar za sada, nije slučaj.

“Nije nam jasno zašto naše vlasti toliko to prolongiraju”, rekli su predstavnici pojedinih političkih stranaka.

Oni su rekli da ovo nije atak isključivo na Srbiju već smatraju da bi Švajcarska, baš kao i Nemačka, trebalo da napravi listu zemalja odakle je dozvoljen ulaz i da tu listu bazira na broju obolelih u nekoj određenoj državi.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More