Spisak evropskih zemalja: U ove možete slobodno bez testa i karantina u ove NE!

3,040

Sa širenjem pandemije koronavirusa Evropom, početkom godine, zemlje su, jedna za drugom, uvodile stroge mere ograničenja kako bi suzbile širenje zaraze. Sada, mesecima kasnije, Evropa polako ponovno počinje da otvara svoje granice za turiste.

Evropska unija je 15. juna saopštila kako bi zemlje unutar Šengenskog prostora (26 država koje u normalnim okolnostima nemaju graničnu kontrolu) mogle početi da ukidaju ograničenja na graničnim prelazima, piše “Nova.rs”.

Prikaz ponovnih otvaranja granica i ublažavanja mera ograničenja za svaku zemlju Evrope:

Albanija

Albanija je od 15. juna ponovno pokrenula komercijalne letove za Beč, Beograd i Atinu, s tim da se na njih mogu ukrcati samo stanovnici Evropske unije.

Andora

Da bi došli u Andoru, posetioci moraju da prođu kroz Francusku ili Španiju, pa stoga poštuju ​​pravila i propise tih zemalja. Andora je 15. juna najavila da bi turisti iz Šengenskog prostora mogli ući u tu zemlju iz Francuske. Andora trenutno ne zahteva od svojih stanovnika da budu u karantinu nakon povratka u zemlju.

Austrija

Austrija je 16. juna dozvolila stanovnicima EU, osim Velike Britanije, Švedske i Portugala, ulazak bez lekarskih potvrda ili karantina. Pre toga otvorila je 4. juna granice prema Nemačkoj, Lihtenštajnu, Švajcarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj.

Trenutno nije dozvoljen ulazak stranih državljana avionom iz zemalja koje nisu u Šengenu.

Belorusija

Belorusija zahteva da bilo koji strani državljanin koji uđe u zemlju ili ima negativni test na Covid-19 izdat u roku od 48 sati pre dolaska ili da provede 14 dana u karantinu.

U nacionalnoj vazdušnoj luci Minsk putnicima se meri temperatura pa domaće stanovništvo mora izvestiti službenike ako je bilo u zemlji u kojoj trenutno postoje žarišta koronavirusa.

Belgija

Belgija je 15. juna otvorila granice za putnike u Evropsku uniju i iz nje, Veliku Britaniju i ove zemlje Šengenskog prostora – Švajcarsku, Lihtenštajn, Island i Norvešku. Belgija zahteva da putnici koji dolaze izvan Šengena ostanu u samoizolaciji 14 dana.

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina ukinula je ograničenja ulaska za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

EU je preporučila da se 1. jula ukinu ograničenja putovanja za posetioce iz Bosne i Hercegovine.

Bugarska

Bugarsko Ministarstvo zdravlja je 15. juna zatražilo od većine stranih državljana boravak u karantinu nakon ulaska u zemlju. Ipak, ubrzo su ukinuli ovo ograničenje za nekoliko zemalja, uključujući Island, Norvešku, Švajcarsku i Belgiju. Još uvek je zabranjen ulazak većini američkih državljana.

Hrvatska

Hrvatska ne dopušta ulazak državljanima koji ne dolaze iz Evropske unije do 1. juna. Ukinula je ograničenja putovanja za stanovnike Češke, Mađarske, Austrije, Estonije, Latvije, Litvanije, Poljske, Slovenije, Nemačke i Slovačke. Ulazak još uvek nije dozvoljen stanovnicima Španije i Francuske.

Kipar

Kipar je 9. juna dozvolio dolazak putnicima iz određenih evropskih zemalja, uključujući Austriju, Dansku, Nemačku, Grčku i Švajcarsku. Putnici iz Izraela, Poljske i Rumunije moraju da pokažu negativan test na Covid-19 koji je obavljen u roku od 72 sata od polaska. Putnicima iz Sjedinjenih Država i Velike Britanije nije dopušten ulazak u zemlju.

Češka Republika

Češka je uvela sistem boja za evropske zemlje. Zemlje koje se smatraju “zelenim” ili “nisko rizičnim” su među ostalima Francuska, Italija, Nemačka i Španije. Putnici iz tih zemalja mogu od 15. juna ući u Češku bez ograničenja. Putnici koji dolaze iz “narandžastih” zemalja (Belgija i Velika Britanija) ili “crvenih” (kao Portugal i Švedska) moraju na granici pokazati negativni test na Covid-19.

Danska

Danska je svoje granice zatvorila 14. marta, ponovno ih je otvorila 15. juna za turiste iz Nemačke, Norveške i Islanda uz rezervaciju šest ili više noćenja.

Estonija

Estonija je 1. juna otvorila svoje granice putnicima iz Europske unije, Schengenske zone i Velike Britanije koji nemaju simptome zaraze koronavirusom. Iako većina njih ne mora prolaziti karantenu, oni koji dolaze iz nekoliko zemalja, uključujući Švedsku, Veliku Britaniju i Portugal, morat će provesti neko vrijeme u samoizolaciji nakon ulaska.

Finska

Finska je 15. juna ukinula granične restrikcije na kopnenoj granici između Finske i Norveške, za letove i trajektne linije između Finske i Norveške, Danske, Islanda, Estonije, Letonije i Litvanije. Još uvek postoje ograničenja između te države i ostalih zemalja Šengenskog prostora.

Francuska

Francuska je 15. juna ukinula ograničenja za putnike iz evropske zone za koje više ne zahteva karantin nakon dolaska. Posetioci iz Velike Britanije i oni koji dolaze iz Španije mogu ući u Francusku, ali nakon toga moraju biti 14 dana u samoizolaciji.

Nemačka

Nemačka je ograničila ulazak državljanima EU, dok još uvek nije dozvoljen ulazak putnicima iz zemalja izvan EU, uključujući i SAD.

Grčka

Grčka ograničava ulazak državljanima EU od 15. do 30. juna. Putnici iz određenih evropskih zemalja, uključujući Italiju, Španiju i Švedsku, biće testirani po dolasku i moraće preko noći da ostaju u Atini.

Od 1. jula biće dopušteni međunarodni letovi. Grčke vlasti imaju pravo da nasumično testiraju na covid-19 sve posetioce koji dođu u zemlju.

Mađarska

Aerodrom u Budimpešti je otvoren, ali samo za državljane Mađarske i EU. Većina putnika koji dolaze iz neposlovnih razloga moraju biti u karantinu 14 dana, osim iz nekoliko zemalja, uključujući Švajcarsku, Lihtenštajn, Norvešku, Island, Austriju i Češku.

Island

Island nikad nije zatvorio svoje granice putnicima iz EU, već je po dolasku zahtevao 14-dnevni karantenu. 15. juna zemlja je dozvolila putnicima iz EU da se umesto odlaska u karantin testiraju na covid-19.

Irska

Svatko ko ulazi u Irsku dužan je da bude u karantinu 14 dana.

Italija

Italija je 3. juna ponovno otvorila svoje granice evropskim građanima.

Letonija

Ova zemlja je 15. juna otvorila svoje granice za putnike iz Litvanije i Estonije, kasnije je proširila dozvolu ulaska na ostale države EU i Švajcarsku.

Svatko ko dolazi iz zemlje u kojoj ima više od 15 slučajeva na 100.000 stanovnika moraće da bude dve nedelje u karantinu.

Lihtenštajn

Lihtenštajn nema zatvorene granice.

Litvanija

Litvanija je 17. juna otvorila granice prema građanima EU i Švajcarske sve dok broj zaraženih u tim zemljama ne prelazi 25 slučajeva na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Malta

Malta je prvog juna ponovno otvorila međunarodni aerodrom za zemlje koje spadaju u “sigurni koridor”. Države označene kao “sigurne” uključuju Nemačku, Austriju, Kipar, Švajcarsku, Island, Slovačku, Norvešku, Dansku, Mađarsku, Finsku, Irsku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Luksemburg, Češku, Italiju, Francusku, Španiju, Poljsku, Grčku i Hrvatsku.

Moldavija

Moldavija je blokirala ulazak za većinu stranih državljana do 30. juna, a oni koju smeju doći moraju nakon dolaska provesti u karantinu 14 dana.

Monako

Monako se graniči s Francuskom i trenutno se može kretati između dve zemlje.

Crna Gora

Crna Gora kontinuirano ažurira svoj popis zemalja iz kojih je posetiocima dopušten ulazak. Stranci iz nekoliko zemalja, uključujući Italiju i Izrael, mogu ući ako pokažu negativan test na covid-19.

Holandija

Putnicima koji dolaze izvan EU nije dozvoljen ulazak u Holandiju za nebitna putovanja najmanje do 1. jula.

Severna Makedonija

Svi aerodromi su zatvoreni za komercijalne letove, a vlada nije najavila datum ponovnog otvaranja. Od 15. juna strani državljani smeju ući u Severnu Makedoniju i boraviti u njoj do pet sati u svrhu prolaza kroz zemlju.

Norveška

Norveška vlada je 15. juna otvorila granice prema drugim nordijskim zemljama, osim za neke regije Švedske.

Poljska

Otvorila je 13. juna svoje granice prema Evropskoj uniji, a 17. ponovno pokrenula neke međunarodne letove.

Portugal

Portugal dopušta ulazak građanima Evropske unije i Šengenskog prostora, kao i onima iz portugalskog govornog područja, Južne Afrike, Kanade, SAD-a, Velike Britanije i Venecuele sve dok postoji uzajamni tretman za portugalske državljane.

Rumunija

Ukinula je obvezan karantin za strance iz nekoliko evropskih zemalja, uključujući Austriju, Bugarsku, Češku, Švajcarsku, Nemačku, Grčku, Island, Norvešku, Finsku i Italiju.

Rusija

Rusija je otkazala mnoge međunarodne letove i zatvorila svoje kopnene granice do daljnjeg.

Srbija

Srbija je ukinula sva ograničenja koja se odnose na pandemiju koronavirusa za srpske i za strane državljane.

Slovačka

Putnici iz zemalja koje se smatraju zdravstveno sigurnima, uključujući Bugarsku, Finsku, Grčku, Hrvatsku, Island, Maltu, Nemačku i Norvešku, mogu ući u Slovačku bez karantina. Oni koji dolaze iz zemalja koje nisu na popisu sigurnih moraju provesti najmanje pet dana u samoizolaciji i testirati se na covid-19.

Slovenija

Putnicima iz nekoliko evropskih zemalja, uključujući Francusku, Nemačku, Grčku, Irsku, Italiju, Norvešku, Slovačku i Španiju, dozvoljen je ulazak u Sloveniju bez ograničenja.

Španija

Španija je 21. juna ukinula granična ograničenja za sve zemlje Evropske unije i stranci više ne moraju biti u karantinu nakon dolaska.

Švedska

Švedska je produžila privremenu zabranu ulaska za državljane koji nisu članovi EU do 30. juna. To se ne odnosi na putnike iz EU, Velike Britanije, Norveške, Islanda, Lihtenštajna ili Švajcarske.

Turska

Turska je 11. juna započela otvaranje nekih međunarodnih granica, što ne uključuje granice s Iranom ili Sirijom.

Ukrajina

Američkim građanima trenutno je dopušten ulazak u Ukrajinu ako dokažu da imaju zdravstveno osiguranje koje bi moglo pokriti sve potencijalne troškove povezane s covidom-19.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Velika Britanija je 8. juna uvela obavezni dvonedeljni karantin za sve koji ulaze u zemlju.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More