U koje zemlje mogu građani Srbije i pod kojim uslovima, u koje još uvek ne

(AP Photo/Darko Vojinovic)
3,097

Članice Evropske unije preduzele su različite mere nakon preporuke Saveta EU da se od juče ukinu restrikcije na putovanje u Uniju za građane 15 zemalja, među kojima je i Srbija.

Pre nego što se zaputite u neku od zemlja članica Evropske unije, obavezno proverite u ambasadama da li je preporuka koju je donela Evropska komisija usvojena i na nacionalnom nivou, odnosno da li je građanima Srbije ulazak dozvoljen, piše RTS.RS.

Nemačka ograničenja i dalje važe, koji su izuzeci
Ambasada Nemačke u Beogradu saopštila je da do donošenja konačne odluke nemačke vlade ograničenja putovanja za građane Srbije i dalje važe.

Navedeno je da trenutno postoje ograničenja za sva putovanja koja nisu neophodna iz Srbije i trećih zemalja u Saveznu Republiku Nemačku, a da se radi na utvrđivanju novih pravila.

Srpski državljani koji poseduju “D-vizu” i prvi put žele da uđu u Nemačku, to još ne mogu da učine.

Izuzeci za ulazak u Nemačku važe, između ostalog, za supružnike nemačkih/EU državljana prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku, roditelje maloletne dece koja poseduju nemačko državljanstvo prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku i medicinsko osoblje.

Nemačka “oladila” Srbe, ova država ne sledi preporuke komisije Evropske unije (FOTO)

Austrija zahteva test ili karantin
Nakon što je EK usvojila preporuku, austrijska vlada izdala službena upozorenja sa preporukom da se ne putuje u zemlje Zapadnog Balkana – Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Što se tiče ulaka u Austriju iz tih zemalja, kao uslov i dalje važe pi-si-ar testovi ili 14-dnevni karantin, a na pooštravanje tog režima se za sada ne razmišlja.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer je najavio da će Austrija pojačati prisustvo granične policije. Kazna za ulazak u Austriju bez važećeg kovid-testa ili karantina iznosi do 1.400 evra.

Rampa za Srbe i iz Austrije! Privrednici već upozoravaju zaposlene da ne putuju u ove zemlje

Slovenija ne menja uslove uprkos preporuci EK
Slovenija je obavestila Evropsku komisiju da se, uprkos preporukama, uslovi za ulazak u tu zemlju nisu promenili i ostaju isti kao pre.

Srbija ostaje na crvenoj listi epidemiološki rizičnih zemalja, tako da će se svi oni koji putuju iz Srbije u Sloveniju suočiti sa 14-dnevnim karantinom, navela je danas slovenačka ambasada u Beogradu.

Karantin je obavezan za sve osobe (uključujući slovenačke državljane) koje uđu u Sloveniju i imaju stalno ili privremeno prebivalište u Srbiji.

Ulazak nije dozvoljen stranom državljaninu koji nema prebivalište u Sloveniji, kada je pozitivan na kovid 19 ili pokazuje očigledne znakove bolesti – groznicu, kašalj, poteškoće disanje, navodi ambasada.

Ni stranim državljanima u tranzitu, za koje se pretpostavlja da neće moći da napuste teritoriju Slovenije zbog mera susednih država, nije dozvoljen ulazak.

Takođe, ako strani državljanin koji nema prebivalište ili privremeni boravak u Sloveniji ne može dokazati adresu prebivališta na kome će provesti karantin, neće mu biti dozvoljen ulazak u Sloveniju.

Zabrana ulaska u Hrvatsku – izuzetak medicinari, bolesni…
Državljani Srbije i dalje ne mogu da putuju u Hrvatsku, jer je Štab civilne zaštite te zemlje doneo odluku “o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Hrvatske, koja se primenjuje od 1. do 15. jula 2020. godine”, navodi ambasada Hrvatske u Srbiji.

Od tog pravila postoje i izuzeci, kao što su zdravstveni radnici, zdravstveni istraživači i saradnici, stručnjaci za brigu o starijima, te osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje…

Istovremeno, Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske doneo je odluku o ukidanju mere obavezne samoizolacije za ulazak u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, prenosi portal Indeks.

U Grčkoj važe nova pravila
Od juče važe nova pravila za ulazak u Grčku.

Za put je potreban unapred rezervisan smeštaj i popunjen novi kju-ar obrazac, koji je uvela vlada da bi se ubrzao proces prelaska granice i da bi dobili preciznu evidenciju u elektronskoj bazi podataka ako se nekome nešto dogodi, odnosno ako neko bude pozitivan na nasumičnom testiranju koje se može dogoditi na granici.

“Na aerodromima je slična procedura kao i na prelascima u drumskom saobraćaju. U slučaju da neko proceni na aerodromu da je potrebno testiranje, biće testiran. Mi imamo informaciju da niko od naših turista u poslednja tri ili četiri dana nije testiran. Ne očekujemo neka specijalna testiranja ni danas”, rekao je Vladimir Vlaho iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta).

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je istaklo, povodom informacije da je otvoren granični prelaz Evzoni između Grčke i Severne Makedonije, da državljani Srbije u Grčku drumskim putem i dalje mogu da uđu samo preko Bugarske.

Razlog je to što je Grčka privremeno ograničila sve železničke i drumske veze sa Severnom Makedonijom i zabranila ulazak iz te zemlje.

Odluku da dozvoli prelazak bugarsko-grčke granice za državljane Srbije, Atina je donela je još 15. juna.

Popunjavanje upitnika na granici sa Bugarskom
Kada pređu Gradinu, državljani Srbije koji žele da uđu u Bugarsku još od prošlog meseca moraju da popune upitnik u kome navode puno ime i prezime i mesto gde putuju.

Informacije se ostavljaju vlastima kako bi se sa putnicima lakše stupilo u kontakt ukoliko bude potrebno.

Putnici se nasumično testiraju na kovid 19, a ukoliko se ispostavi da je putnik zaražen biće upućen u 14-dnevni karantin.

U Švedsku se ne može do 7. jula
Vlada Švedske je 26. juna odlučila da produži privremenu zabranu do 7. jula.

Kao i ranije, zabrana ulaska po pravilu se odnosi na sve strane državljane koji putuju u Švedsku iz zemalja koje nisu države članice EU, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Švajcarske.

Zabrana ulaska se ne odnosi na švedske državljane, niti ograničava putovanje unutar EU, objavila je Ambasada Švedske.

Postoje dva izuzetka od zabrane ulaska. Prvo, državljani EU i pojedinci koji imaju švedsku dozvolu boravka i dalje mogu ući u zemlju radi povratka kući.

Drugo, u zemlju mogu ući lica koja imaju potrebe ili funkcije od suštinskog značaja, što uključuje zdravstvene radnike, prevozno osoblje koje se bavi teretom robe ili putnike koji putuju iz nužnih porodičnih razloga.

Građani Srbije bez uslova mogu u Češku
Od danas je građanima Srbije omogućen ulazak u Češku Republiku, pod istim uslovima koji su važili i pre pandemije, rečeno je Tanjugu iz češke ambasade u Srbiji.

Kako su precizirali, od danas su moguće i turističke posete, a pri ulasku u Češku nije potrebno imati test na kovid 19.

U odgovoru češke ambasade navodi se da su, s obzirom na to da je pandemija i dalje prisutna, uslovi koje propisuje nadležno ministarstvo zdravlja te zemlje podložni promenama, u zavisnosti od aktuelne situacije u datoj zemlji.

Od juče bez restrikcija u Francusku
(Tanjug) Od juče državljani Srbije i svi drugi putnici koji dolaze sa teritorije Srbije mogu da uđu u Francusku bez restrikcija, saopštila je Ambasada Francuske u Beogradu.

Pored Srbije, na listi zemalja iz kojih je moguće od danas ući bez restrikcija su Alžir, Australija, Crna Gora, Gruzija, Južna Koreja, Kanada, Kina (pod uslovom reciprociteta), Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda,Tajland, Tunis i Urugvaj.

Ambasada Francuske je to navela u odgovoru na upit Tanjuga o režimu ulaska u tu zemlju, posle preporuka EU da se granice otvore za zemlje Zapadnog Balkana, uz napomenu da se odluka o tome ko može u Francusku da uđe bez restrikscija i posebnih uslova odnosi na zemlje geografski, a ne na državljane iz tih zemalja.

Dakle, ukoliko državljani Srbije ne dolaze iz Srbije, treba da provere koji uslovi važe za zemlju iz koje dolazi u Francusku.

Novo pravilo se, ističu, odnosi na epidemiološku situaciju određene teritorije.

Ambasada ukazuje da treba imati u vidu da lista, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije, može da bude modifikovana.

Francuska otvorila granice za državljane Srbije! Turistički na tri meseca bez mera i ograničenja

Od juče državljani Srbije mogu slobodno u Italiju

(Tanjug) Od juče nema više restrikcija po pitanju ulaska srpskih državljana u Italiju, a nije više potrebno ni obrazložiti razloge putovanja, međutim i dalje postoji obaveza samoizolacije i medicinskog nadzora u trajanju od 14 dana, saopštila je Ambasada Italije u Beogradu.

Ta odluka doneta je na osnovu preporuka Saveta Evropske unije odobrenih 30. juna, nakon čega je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca usvojio početne mere prilagođavanja italijanskih pravila novom evropskom okviru.

Kasko se navodi, ove mere se odnose na sve zemlje koje se nalaze na takozvanoj “zelenoj listi”, koju je juče odobrio Brisel, na kojoj se nalazi i Srbija, a koje će ponovo biti razmotrene za 14 dana.

Za ulazak u Italiju biće potrebno popuniti formular koji će, uz sve druge korisne informacije, uskoro biti dostupan na sajtu Ambasade i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Italije i međunarodne saradnje Republike Italije.

Izvor RTS.RS, Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More