SZO upozorila: Pušenje povezano sa većim rizikom od teškog oboljenja

Pixabay
376

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da je pušenje povezano sa većim rizikom od teškog oboljenja i smrti od korona virusa kod pacijenata u bolnici, mada nije mogla da precizira koliko bi ti rizici tačno mogli da budu veći.

U naučnom podnesku, objavljenom ove nedelje, ta zdravstvena agencija UN razmotrila je 34 objavljene studije o povezanosti pušenja i Kovida-19, uključujući verovatnoću zaraze, hospitalizacije, težine bolesti i smrti, prenosi AP.

SZO je istakla da pušači čine do 18 odsto hospitalizovanih pacijenata od korona virusa i da izgleda postoji značajna povezanost između toga da li su pacijenti pušili ili ne i težine bolesti koju su imali, tipa bolničke intervencije koja im je bila potrebna i rizika pacijenta od umiranja.

“Raspoloživi dokazi sugerišu da je pušenje povezano sa većom težinom bolesti i smrću kod hospitalizovanih pacijenata koji boluju od Kovida-19”, navodi SZO i preporučuje ljudima da prestanu da puše.

U aprilu, francuski istražitelji objavili su malu studiju u kojoj su sugerisali da su pušači u manjem riziku od toga da se zaraze Kovidom-19 i da planiraju da testiraju nikotinske flastere na pacijentima i zdravstvenim radnicima, ali su njihove nalaze doveli u pitanje mnogi naučnici.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More