“Velika je čast”: Srpska rediteljka pozvana u odabrano društvo, biraće dokumentarce za Oskara

Foto: printscreen/youtube
76

Američka akademija filmske umetnosti i nauke pozvala je 1. jula u svoje članstvo 819 umetnika i filmskih radnika iz sveta koji su se poslednjih godina istakli svojim doprinosom filmskoj umetnosti, a među njima je i naša rediteljka, dokumentaristkinja Mila Turajlić. To znači da će ona ubuduće glasati i za kandidate za Oskar u kategoriji dokumentarnog filma, pišu Novosti.rs.

– Velika je čast uopšte biti pozvan, i to je lepa ocena mog rada – kaže, za “Novosti”, Mila Turajlić. – Poziv za članstvo u sekciji Američke akademije za dokumentarni film za mene znači da se tu nešto menja u dobrom smislu i da se demokratizuje, jer sam imala priliku da vidim kako funkcioniše ta sekcija. U pitanju je vrlo komplikovana procedura, a uglavnom prolaze filmovi koji su producirani od najjačih “igrača” na tom polju. Sada imam utisak da se šansa otvara i za manje “igrače”, i ovaj poziv vidim kao gest Akademije da se internacionalizuje sekcija dokumentarnog filma.

Za našu kinematografiju, ulazak u Američku akademiju Mila Turajlić, kako ističe, doživljava kao produžetak rada udruženja srpskih dokumentarista, DOK Srbija.

– Kada smo 2015. osnovali udruženje, naš cilj je bio da se formalizuje dokumentarna scena u Srbiji, koja je bogata, ima puno autora koji dobijaju međunarodna priznanja, i sve više publike – ističe naša najnagrađivanija autorka dokumentarnih filmova u svetu, koja je i predsednica DOK Srbija.

Ostvarenja Mile Turajlić “Sinema Komunisto”, “Druga strana svega” (prva koprodukcija kanala HBO sa Srbijom) osvajala su nagrade na festivalima u Veneciji, Torontu, na Trajbeka u Njujorku, IDFA u Amsterdamu, HotDocs, i imala bioskopsku distribuciju širom Evrope.

PRESTIŽNA PRIZNANjA

Njena karijera ovenčana je sa 42 prestižna priznanja, među kojima su i Gold Hugo, nominacija za nagradu LUX Evropskog parlamenta, međunarodna nagrada FOCAL za kreativnu upotrebu arhivske građe. Najnoviji rad Mile Turajlić je serija video-instalacija zasnovanih na arhivskoj građi, koju je odabrao muzej MoMA u Njujorku.

Izvor Novosti.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More