SZO: Oko 30 odsto uzoraka genoma, uzročnika kovida 19, imalo znakove mutacije

Pixabay
220

Gotovo 30 odsto uzoraka genoma virusa, uzročnika kovida-19, koje je prikupila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) imalo je znakove mutacije, ali nema dokaza da je to dovelo do težeg oblika bolesti, izjavila je predstavnica SZO Sumja Svaminatan.

“Mislim da je to dosta rasprostranjeno”, rekla je u petak Svaminatan Rojtersu na marginama konferencije Udruženja novinara u UN (ACANU) u Ženevi.

Ona je precizirala da je SZO do sada prikupila 60.000 uzoraka virusa.

Britanska agencija navodi da su naučnici u istraživačkom centru “Skrips” ovog meseca otkrili da je do aprila u 65 odsto slučajeva bolesti u svetu bilo reči o mutiranom virusu.

Genetska mutacija novog koronavirusa, označena D614G, značajno povećava njegovu sposobnost da zarazi ćelije čime bi se moglo objasniti zašto se bolest na severu Italije i u Njujorku širila brže nego ranije tokom pandemije, navodi se u pomenutoj studiji.

Rojters podseća da je predstavnica SZO Marija van Kerkov danas rekla da je mutirani soj virusa identifikovan još u februaru i da je kružio u Evropi i Americi.

Van Kerkov je, međutim, rekla i da “za sada nema dokaza da to vodi težem obliku bolesti”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More