Najbolja matematičarka sveta Jelena Ivančić odlazi na Kembridž!

Foto: priče sa dušom/Najbolja matematičarka sveta Jelena Ivančić
2,433

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić rekla je za RTS da je škola imala veliku privilegiju da u ovoj generaciji ima jednu posebnu učenicu, Jelenu Ivančić koja je đak generacije.

Jelena je po svim parametrima najbolja učenica svih vremena Matematičke gimnazije, piše Telegraf.

Prema rečima direktorke, Ivančićeva je ovenčana najvećom nagradom koja se može dobiti u takmičarskoj matematici za takmičara ženskog roda. Dobila je nagradu prošle godine na Olimpijadi u Engleskoj – gde je najbolja takmičarka na svetu.

Jelena Ivančić je dobila stipendije za Prinston i Kembridž i izabrala je da studira u Engleskoj.

Engleska je favorit za većinu učenika

Poznato je da su učenici Matematičke gimnazije studirali širom sveta. Zbog korone se većina njih vratila u Srbiju.

“Dobra stvar je da su puno pomagali učenicima koji sada završavaju Matematičku gimnaziju”, istakla je direktorka Katić.

Engleska je favorit za većinu učenika – Kembridž i Oksford, kao i dva univerziteta u Americi.

Specifični i ispit i upis

Svi znamo za škole iz kojih se beži, ali se u Matematičku gimnaziju beži. Po mnogo čemu specifičan je i kraj školske godine, prijemni ispit i upis.

Katićeva je rekla da je dobra stvar što su uspeli, s obzirom na okolnosti i specifičnu situaciju u kojoj se Srbija i svet nalaze, da sprovedu prijemni za gimnaziju i ove godine u regularnim uslovima.

“Ova školska godina je bila specifična za učenike i za nastavnike i za najtalentovaniju decu u Srbiji, kada su u pitanju prirodne nauke – to su kandidati koji su se javili da polažu prijemni u Matematičkoj gimnaziji – ove godine je bilo 209 prijavljenih”, istakla je Katićeva.

Direktorka je rekla da Matematička gimnazija prima 100 učenika, ima pet odeljenja po 20 učenika i jedno specijalno odeljenje sa mentorskom nastavom, tu idu najbolji učenici koji se prijave.

Od 209 učenika, 123 su položila prijemni za gimnaziju, što znači da su na testu koji su polagali imali 50 ili više procenata uspešnosti.

“Mislimo da je to odličan rezultat, sigurno im nije bilo lako posle neobičnog formata završetka školske godine da pristupe tom testu, posle izlaska iz karantina ipak je bilo specifično iskustvo za njih”, rekla je Katićeva.

Kakva će biti nova generacija

Govoreći o tome kakva će biti nova generacija, Katićeva kaže da je to teško reći i da će to biti 54. generacija.

“Po njihovim rezultatima, iz sedmog razreda koji su bili merodavni pri upisu, dobitnici nagrada na prva tri mesta u sedmom razredu dobili su bonus poene pri upisu”, rekla je Katićeva.

Prema tim rezultatima ova generacija liči na prethodne

“Što se tiče prijemnog i ti utisci su odlični, kaže direktorka i dodaje da su imali još veće interesovanje nego za prvi razred. Za 40 učenika koje primamo, 122 učenika su se prijavila, što je više nego dobar odziv”, ukazuje Katićeva.

Kaže da su i tu bili odlični rezultati – skoro 80 učenika je prešlo prvobitni prag znanja koji je bio predviđen.

Ta deca su pravi entizijasti, podvlači direktorka Gimnazije.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More