Zanimljivo istraživanje: Najviše ginu na putevima Istočne Evrope, evo gde se najviše psuje za volanom

(Carsten Rehder/dpa via AP)
103

Najsmrtonosniji putevi u EU nalaze se u zemljama istočne Evrope, posebno u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji, gde pogine 96 osoba na milion stanovnika, pokazalo je najnovije istraživanje, prenosi Euronews i dodaje da najmanje saobraćajne kulture imaju vožaci na jugu kontinenta.

U EU u proseku, u saobraćajnoj nesreći na milion stanovnika poginu 52 osobe i po tom pitanju najbezbedniji drumovi su u Irskoj. Na njima strada 29 osoba na miliona stanovnika, a slede Danska i Švedska.

U tom istraživanju sprovedenom u 11 zemalja EU, većina vozača bez obzira iz koje zemlje dolaže sebe smatraju za dobre vozače.

Vozači u zemljama južne Evrope imaju manje saobraćajne kulture i manje se civilizacijski ophode za volanom u odnosu na vozače u severnim delovima kontinenta. Najgori po pitanju rečnika tokom vožnje su Grci i Francuzi, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Ipsos u delu EU.

Prema tim podacima, Grci i Francuzi ne propuštaju priliku kada su iznervirani da opsuju vozača, što je znato više od proseka i iznosi 55 odsto.

Grci osim psovki najčešće koriste sirenu, a potom Španci i Italijani koji su zajedno sa Poljacima u stanju da izađu iz vozila da bi “porazgovrali” s drugim vozačima.

Španci uz sve pretiču vozila na način koji nije pravilan, a time se služe i oni u Holandiji i Velikoj Britaniji.

Upitani da navedu reči kojom bi opisali svoju vožnju, njih 97 reklo bi “budnost”, a 76 “smirenost”. Samo tri posto je upotrebilo pridev “agresivnost”, a jedan posto “neodgovornost”.

Veliki deo ispitanih, 83 posto ima negativno mišljenje o ponašanju drugih vozaca. Njih 45 odsto za druge kažu da su “neodgovorni”. Osim toga, cesto su navodili pojmove “stresnost, agresivnost i opasnost”.

Kao dobro istraživanje je pokazalo da se u poslednjih 10 i više godina za trećinu smanjio broj poginulih u saobraćaju. U 2018. poginulo je skoro 23.340 osoba, a 10 godina pre 37.000.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More