Posle grčke rampe, evo gde možete na letovanje

foto: Pixabay.com
1,444

Pošto je Grčka, omiljena destinacija turista iz Srbije, odlučila da zatvori granice za naše državljane, pitanje je gde sada možete na more. Mada je zbog epidemije sužen, izbor pada na Albaniju i Bugarsku preko Bosne do Španije.

Od neposrednih suseda sa izlaskom na more, za građane Srbije od početka juna otvorene su Albanija i Bugarska.

Albanska obala je još uvek nepoznanica za mnoge turiste iz Srbije, a oni koji su bili hvale tamošnje plaže, kao i cene smeštaja i usluga za koje tamošnji turistički radnici poručuju da su niže od onih prethodnih godina.

Pošto za sada nema informacija o uvođenju bilo kakvih restrikcija kada je u pitanju ulazak u tu zemlju, možda će upravo neke od plaža na albanskom moru biti zamena za grčko ili crnogorsko primorje, koji su do sada bili glavne destinacije prema željama turista iz Srbije.

Bugarska je jedna od opcija, sa svojim letovalištima Sunčev breg, Zlatni pjasci, Nesebarom, a i tamošnji hoteljeri se hvale popustima od 30 do 40 odsto.

I Bosna i Hercegovina je otvorena za građane Srbije, tako da u izbor “morske” destinacije ulazi i njihovo letovalište Neum.

Poznavaoci prilika onima koji žele da letuju u Neumu savetuju da obavezno rezervišu mesto jer se slobodna soba teško pronalazi.

Hrvatska je od prvog jula otvorila svoje granice za građane Srbije. Kako su u sredu sa graničnog prelaza izvestili mediji, građani Srbije su bez ikakvih problema ulazili u Hrvatsku, ako imaju pozivno pismo ili bilo kakav dokaz svrhe boravka u toj zemlji.

Pre ulaska u Hrvatsku potrebno je popuniti obaveznu prijavu, koja se nalazi na sajtu entercroatia.mup.hr.  Obrazac se popunjava, kako je  navedeno, zbog najave dolaska i bržeg prelaska granice, te radi potencijalnog praćenja kontakata u slučaju zaraze. Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova ove zemlje najavilo je da će se mere za ulazak menjati na svake dve nedelje u zavisnosti od epidemiološke situacije, tako da i to putovanje, kao Grčka, može da dođe u pitanje.

Ukoliko ste spremni da odete malo dalje od regiona, izbor može da bude Španija. Od petka 4. jula, građani Srbije mogu slobodno u Španiju.

Kako je saopšteno iz ambasade te zemlje u Beogradu, to podrazumeva da za turiste iz Srbije neće biti karantina. Putnici, kako navode u ambasadi, koji putuju u tu zemlju avionom ili brodom, pre polaska jedino moraju da popune formular o javnom zdravlju. Nakon popunjavanja formulara putnik će primiti QR kod koji je potrebno pokazati prilikom ulaska u Španiju.

I Italija je od prvog jula otvorila granice za građane Srbije, ali tamo možete na more jedino ako planirate da ostanete duže od dve nedelje, jer je Ambasada Italije saopštila da je ulazak u zemlju moguć uz obaveznu samoizolaciju i medicinski nadzor u trajanju od 14 dana.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More